IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Vidjeli smo izliv netolerancije, agresije i primitivizma… (foto i video)

“Incidenti nijesu nikoga iznenadili, slavlje još manje, razloga za slavlje da li pobjednika uvijek ima, ali to slavlje uvijek podrazumijeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore, a mi smo sinoć vidjeli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma, pokušaja svih obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, kazao je Đukanović…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak 01: 00.2020. 21. 38…MILO Đukanović: Vidjeli smo izliv netolerancije, agresije i primitivizma … (foto i video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u intervjuu za Newsmax Adria da ga incidenti ne iznenađuju, te da su u Crnoj Gori, kao i u regionu suprostavljena dva pristupa, prozapadni kurs sa jedne i nacionalistički sa druge strane, koji je sada probuđen novim tokovima.

On je dodao da su ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu konfrontirana dva pogleda na budućnost.

“Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evroatlanskom sistemu vrijednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam a iz tih devedesetih godina koji je u novim okolnostima, nekim novim podsticajima probuđen i koji očekuje da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može”, kazao je Đukanović.

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade, Đukanović je ocijenio da vjeruje da ćemo uskoro vidjeti rasplet.

“Da ćemo od onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje Vlade. Ja sada ne želim da nagađam”, kazao je on.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke, on je kazao da će vidjeti.

“Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi”, rekao je on.

Čitaj još:   Pop, porodični prijatelj, ZAVEO I OBLJUBIO DJEVOJČICU: Pronašli mu GROZNE STVARI...

Na pitanje “Da li ćete vi pokušati da utičete?”, Đukanović je kazao da ne.

“Zašto bi. Ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smijene DPS. Gdje ću biti ja – ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stanovišta”, kazao je Đukanović.

Ono što se dogodilo u nedjelju bila je, prema njegovim riječima, opomena. Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti uvjeren je i dalje da nije greška.

“Ta pitanja se sada ili u doglednoj budućnosti moraju riješiti. Mora se riješiti status SPC u Crnoj Gori. Potpuno je legitimna intencija crnogorske vjerske pa i političke javnosti da obnovi vrijednosti koje predstavljaju tradicionalno crnogorsko društvo”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li će nova vlada nastaviti ovim putem predsjednik je odgovorio da se “vlade mijenjaju”, ali da postoje činjenice koje su neupitne.

“Kakav god bio odnos nove vlade prema njemu siguran sam da se ta pitanja sada ili u doglednoj budućnosti moraju riješiti”, kazao je Đukanović.

Na pitanje zašto je DPS izgubio kazao je da je teško dati odgovor, ali da je crnogorsko društvo bilo u posljednje vrijeme podijeljeno.

“Možda je nezadovoljstvo tu zbog politike koje smo vodili, standardom u društvu, Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Moguće je da su ti razlozi prevagnuli da se to klatno zamalo iz jedne nedovoljno jasne većine preselili na stranu druge većine. Ali, ne treba izvlačiti definitivan zaključak. Crnogorsko društvo je tu gdje jeste, nažalost, još podijeljeno”, rekao je Đukanović.

U 15 godina se, prema njegovim riječima, ne da riješiti ono što je nagomilano vjekovima. Iluzija je i, kako je dodao, vjerovati da će tokom napretka biti samo jedna vlast – one se moraju mijenjati.

Čitaj još:   DOKTORKA KISIĆ PO ROĐENJU SARAJKA"ŽELJIN FAN"OTKRILA: Evo kada se vraća u normalni život Srbija!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i politika koju vodi, kako je rekao Đukanović, pokazala je dvije problematične intencije.

“Prva je miješanje u unutrašnja politička pitanja druge države, a druga oživljavanje velikosrpske ideje”, istakao je Đukanović.

I u vremenu kada je DPS pobjeđivao, kako je naglasio, nije posezao za radikalnim nametanjem ideja.

“I 2006. smo vjerovali u rješavanje crkvenog pitanje, ali nismo to nametali”, naglasio je Đukanović.

Izvor Cdm.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more