ANKARA: Poziv da Priština ne otvara ambasadu KOSOVA u Jerusalemu… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo da se a iz samih poruka predsjednika, premijera, šefa diplomacije i drugih zvaničnika jasno da shvatiti da Kosovi i Izrael planiraju međusobno priznavanje da i samo Kosovo planira otvaranje ambasade u okupiranom Jerusalemu...

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 07.IX,2020… 07: 44… ANKARA: Poziv da Priština ne otvara ambasadu KOSOVA u Jerusalemu … (foto)

Vlasti Republike Turske pozvale su vlasti Kosova da odustanu od namjere otvaranja ambasade u Jerusalemu jer to narušava historijski i pravni status Jerusalema i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od strane trećih država.

Predhodnog dana je Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo da se iz poruka predsjednika, premijera, šefa diplomacije i drugih zvaničnika jasno da shvatiti da Kosovi i Izrael planiraju međusobno priznavanje i da Kosovo planira otvaranje ambasade u okupiranom Jerusalemu.

Čitaj još:   PRIŠTINA: Zabrana, srpskim zvaničnicima ulazak na KOSOVO, optužuju da prijete Srbima... (foto)

U saopćenju se navodi da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u saopćenju iz Ankare se navodi kako Turska smatra da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke Ujedinjenih nacija navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju a sve te odluke i izbjegnu korak sa kojim narušava pravni i historijski status Jerusalema a i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od strane drugih zemalja “, navodi se u saopćenju...

Izvor: agencije aa

Čitaj još:   ISTANBUL: Džuma namaz od sutra će se ponovo klanjati u džamiji... (foto)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});