DODIK TRAŽI AMBASADU U JERUSALEMU A KOMŠIĆ ZAHTJEVA PRIZNANJE KOSOVA!!!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kako ekskluzivno saznaje portal Klix.ba u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danas se odigrala prava drama. Naime, Dodik je predao zahtjev da se održi vanredna sjednica sa tačkom dnevnog reda o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. Ipak, Željko Komšić je također zatražio vanrednu sjednicu s prijedlogom da BiH prizna Kosovo.

Najprije je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS Milorad Dodik poslao zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, samo sa jednom tačkom dnevnog reda; “Prijedlog Odluke o promjeni sjedišta ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael.

Ovaj zahtjev je uslijedio nakon što su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić u javnosti ocijenili da je Dodikov prijedlog o premještanju ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael iz Tel Aviva u Jerusalem populistički i nerealan.

Čitaj još:   MİLE ODBİO SUSRET SA AMBASADOROM...

Kako je vidljivo iz dokumenata koji su u posjedu portala Klix.ba zahtjev je da se sjednica održi sutra u 11 sati.

Zanimljivo je međutim, da se u međuvremenu pojavio i zahtjev za održavanjem još jedne vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u 10: 45 sati, samo petnaest minuta prije sjednice čije je održavanje tražio Milorad Dodik.

Naime,radi se zahtjevu iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića . Iz Komšićevog kabineta su zatražili da se na toj istoj a i vanrednoj sjednici raspravlja o “Prijedlogu Odluke o priznanju Republike Kosovo”.

Dodik u svom zahtjevu naglašava da je suverenitet Izraela nad djelom Jerusalemom neosporan. Također nabraja koje države su do sada one koje su premjestile svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

To su do sada uradile tek tri države, a još nekoliko država ima otvorene kancelarije u Jerusalimu. Podsjetimo da se Srbija potpisom sporazuma u Washingtonu obavezala da će do jula 2021. svoju ambasadu premjestiti u Jerusalem. Također to će učiniti i Kosovo koje će dobiti priznanje Izraela.

izvor: klix.ba

Čitaj još:   IZ BiH UPOZORILA: "Smatrat ćemo Dodika odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama"
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});