IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predsjednik Bošnjačke stranke: Nije bilo zvaničnog poziva da uđemo u novu vlast Crne Gore… (foto i video)

Manjinska vlada, koju bi iz redova opozicije podržale i druge proevropske i prograđanske partije, obezbijedila bi potrebnu proevropsku dvotrećinsku većinu u parlamentu, čime bi deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda, kazao je u intervjuu za Dan Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Putovanja, vijesti, nedelja…13: 09.2020.. 10: 13…Predsjednik Bošnjačke stranke:Nije bilo zvaničnog poziva da uđemo u novu vlast Crne Gore… (foto i video)

Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke je istakao i da zvaničnog poziva za ulazak manjinskih partija u vlast još nije bilo, osim preko medija i dodao da je ponuda koju su nedavno predoči li Demokratskoj Crnoj Gori bila realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a.

“Mi smo imali jedan susret sa delegacijom Demokratske Crne Gore, gdje smo razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji. Smatrajući da Demokrate, kao jedna ozbiljna prograđanska politička opcija, na osnovu ostvarenog izbornog rezultata zaslužuju da budu okosnica nove vlade, ponudili smo predlog manjinske vlade, u kojoj bi osim njih bili još i koalicija Crno na bijelo, sa ili bez manjinskih partija…

Ovakvu ponudu smo uputili, jer su Demokrate koalicija Crno na bijelo jasno poručile prije izbora da neće saradnju sa DPS-om. Mislim da je u ovom momentu ova ponuda realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a”, rekao je Husović.

On je istakao da je BS sa Demokratskom partijom socijalista i ostalim partnerima radila na učvršćivanju pozicije Crne Gore na međunarodnom planu.

Čitaj još:   NOVI IZGLED i IMIDŽ RUSKE MAFIJE: Imaju stroga pravila , ne smiju da imaju kuću ili da se žene, kako se postaje BOS! (foto, video)

“U okviru evropskog bloka, koji sačinjavaju dosadašnji koalicioni partneri, razgovarali smo o različitim modelima djelovanja u narednom periodu. Smatram da će jedinstveni evropski blok biti garant očuvanja Crne Gore kao građanske države”, naveo je Husović.

Ističe da se položaj bošnjačkog naroda značajno popravio u odnosu na vrijeme prije referenduma za nezavisnost Crne Gore…

“Mislim da je BS tome dala ključni doprinos, naravno, sve u saradnji i našim partnerima. Bošnjaci su danas integrisani u institucije sistema Crne Gore. Nije to dovoljno, još uvijek smo daleko procenta srazmjerne zastupljenosti, ali je svakako napravljen progres u ovom dijelu. Sama država Crna Gora je u prethodnom periodu znala da cijeni žrtvu koju su Bošnjaci kao narod podnijeli u prošlosti. Želim da vjerujem da će pozitivan odnos prema svim ovim pitanjima ostati i dalje, kako bi Crnu Goru sačuvali kao građansku i multietničku državu”, naglasio je Husović.

Komentarišući izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 30. avgusta, Husović je kazao da može biti samo ponosan jer su osvojili 35 odsto više glasova nego 2016. godine.

Poručio je i da je zadovoljan položajem Bošnjaka trenutno, da su povećali zastupljenost u institucijama ali da na tome još treba da se radi jer to nije, kako je kazao, ni blizu procentu srazmjerne zastupljenosti.

Husović je i osudio dešavanja oko izbornog dana vezano za bošnjački narod, posebno u Pljevljima, ali i u drugim gradovima.

“Sa žaljenjem ističem da smo imali seriju napada na Bošnjake i objekte Islamske zajednice u nekoliko gradova, a posebno je to bilo izraženo u Pljevljima, gdje smo imali direktne prijeteće poruke upućene Bošnjacima u ovom gradu. To je nedopustivo, Bošnjaci u ovom gradu se jesu uplašili, jer im se prijetilo Srebrenicom. Sve to je rezultat jedne atmosfere straha koja je od početka godine uperena uglavnom protiv Bošnjaka u Pljevljima, Beranama i još nekim sredinama. Bošnjaci su dio društvenog bića Crne Gore i niko nema pravo da im ugrožava pravo na život”, poručio je Husović.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 10. novembar 2023. godine

Izvor: Dan/Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more