Predsjednik Bošnjačke stranke: Nije bilo zvaničnog poziva da uđemo u novu vlast Crne Gore… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Manjinska vlada, koju bi iz redova opozicije podržale i druge proevropske i prograđanske partije, obezbijedila bi potrebnu proevropsku dvotrećinsku većinu u parlamentu, čime bi deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda, kazao je u intervjuu za Dan Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Putovanja, vijesti, nedelja…13: 09.2020.. 10: 13…Predsjednik Bošnjačke stranke:Nije bilo zvaničnog poziva da uđemo u novu vlast Crne Gore… (foto i video)

Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke je istakao i da zvaničnog poziva za ulazak manjinskih partija u vlast još nije bilo, osim preko medija i dodao da je ponuda koju su nedavno predoči li Demokratskoj Crnoj Gori bila realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a.

“Mi smo imali jedan susret sa delegacijom Demokratske Crne Gore, gdje smo razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji. Smatrajući da Demokrate, kao jedna ozbiljna prograđanska politička opcija, na osnovu ostvarenog izbornog rezultata zaslužuju da budu okosnica nove vlade, ponudili smo predlog manjinske vlade, u kojoj bi osim njih bili još i koalicija Crno na bijelo, sa ili bez manjinskih partija…

Ovakvu ponudu smo uputili, jer su Demokrate koalicija Crno na bijelo jasno poručile prije izbora da neće saradnju sa DPS-om. Mislim da je u ovom momentu ova ponuda realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a”, rekao je Husović.

Čitaj još:   "Halal ili haram, tajne islamske ekonomije": Šta je i što nije dozvoljeno? (foto)

On je istakao da je BS sa Demokratskom partijom socijalista i ostalim partnerima radila na učvršćivanju pozicije Crne Gore na međunarodnom planu.

“U okviru evropskog bloka, koji sačinjavaju dosadašnji koalicioni partneri, razgovarali smo o različitim modelima djelovanja u narednom periodu. Smatram da će jedinstveni evropski blok biti garant očuvanja Crne Gore kao građanske države”, naveo je Husović.

Ističe da se položaj bošnjačkog naroda značajno popravio u odnosu na vrijeme prije referenduma za nezavisnost Crne Gore…

“Mislim da je BS tome dala ključni doprinos, naravno, sve u saradnji i našim partnerima. Bošnjaci su danas integrisani u institucije sistema Crne Gore. Nije to dovoljno, još uvijek smo daleko procenta srazmjerne zastupljenosti, ali je svakako napravljen progres u ovom dijelu. Sama država Crna Gora je u prethodnom periodu znala da cijeni žrtvu koju su Bošnjaci kao narod podnijeli u prošlosti. Želim da vjerujem da će pozitivan odnos prema svim ovim pitanjima ostati i dalje, kako bi Crnu Goru sačuvali kao građansku i multietničku državu”, naglasio je Husović.

Čitaj još:   TRAGEDIJA: Nesreća na Ibarskoj, POGINULA ROĐENA BRAĆA, majka u kritičnom stanju... (foto i video)

Komentarišući izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 30. avgusta, Husović je kazao da može biti samo ponosan jer su osvojili 35 odsto više glasova nego 2016. godine.

Poručio je i da je zadovoljan položajem Bošnjaka trenutno, da su povećali zastupljenost u institucijama ali da na tome još treba da se radi jer to nije, kako je kazao, ni blizu procentu srazmjerne zastupljenosti.

Husović je i osudio dešavanja oko izbornog dana vezano za bošnjački narod, posebno u Pljevljima, ali i u drugim gradovima.

“Sa žaljenjem ističem da smo imali seriju napada na Bošnjake i objekte Islamske zajednice u nekoliko gradova, a posebno je to bilo izraženo u Pljevljima, gdje smo imali direktne prijeteće poruke upućene Bošnjacima u ovom gradu. To je nedopustivo, Bošnjaci u ovom gradu se jesu uplašili, jer im se prijetilo Srebrenicom. Sve to je rezultat jedne atmosfere straha koja je od početka godine uperena uglavnom protiv Bošnjaka u Pljevljima, Beranama i još nekim sredinama. Bošnjaci su dio društvenog bića Crne Gore i niko nema pravo da im ugrožava pravo na život”, poručio je Husović.

Izvor: Dan/Pobjeda.me

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});