IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mnogi bordeli proglasili stečaj, prostitutke na rubu egzistencije… (foto i video)

Predsjednica Njemačkog saveza radnica u brojnim je seksualnim uslužnim delatnostima Stefani Kle (Stephanie Klee) je još uvek jako ljuta…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak…14 :09. 2020. 11 :13… Mnogi bordeli proglasili stečaj, prostitutke na rubu egzistencije… (foto i video)

Nemci pišu da su posebno pogođene prostitutke iz istočne Evrope…

Sada u nekim dijelovima Njemačke posao u crvenim četvrtima ide dalje.

Predsjednica Njemačkog saveza radnica seksualnim uslužnim djelatnostima Stefani Kle (Stephanie Klee) je još uvijek jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tokom korona krize zabranili rad.

– Politika se ružno ponela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važni nego recimo frizeri – kaže ova odlučna 58-godišnjakinja u razgovoru za “Deutsche Welle”.

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope.

– Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sledeći dan, većina njih je bez finansijske ušteđevine, mnoge su ovde plaćale porez a za vreme lockdowna su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć – kaže Kle.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih djelatnosti dakle u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni- Vestfaliji. I u mnogim drugim njemačkim saveznim pokrajinama bordeli smiju i da se i ponovno da otvore vrata.

Za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i “Paša” u Kelnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Evropi, su zatvorili vrata…

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 30. avgust 2023. godine

Više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stefani Kle kao njene kolegice zanima kako bi moglo izgleda u budućnosti i koronavirusom, maskama, pravilom razmaka…

– Već će nam nešto pasti na pamet, bićemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli kaže uz smešak Kle i samo precizirajući na šta konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Ane Rozenbah (Anne Rossenbach) iz socijalne službe kelnskog Caritasa.

Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je i u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uslova za njihov rad. Za one koje žele da napuste „najstarije zanimanje na svijetu”, grad nudi nekoliko a to je programa.

– Mi ne smemo one koje žele da odstupe iz svog dosadašnjeg posla odmah strpati u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su skoro pa prekinule studije ili školovanje prije nekoliko godina mi moramo da ih i gledamo kako da iskoristimo ta iskustva – kaže Rozenbah.

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji legalizirao i regulirao prostituciju u Njemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu.

Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore s drugim problemima. Prvo i da mnoge žene i djevojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunije kao i Bugarske.

Čitaj još:   POTVRĐENO- Nakon brojnih reakcija: Bista Ljuba Čupića biće uklonjena... (foto)

– Mi moramo da se borimo protiv siromaštva u tim zemljama. A ovde kod nas u Njemačkoj zdravstvenim centrima moramo da pomognemo kako ne bi bili samo uspješni u borbi protiv širenja koronavirusa nego a i u zaštiti prostitutki- zaključuje Rozenbah…

izvor alo.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more