KORONAVIRUS U ŠKOLAMA U NOVOM PAZARU…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je za 16 dana, od kako je krenula školska nastava, zabilježeno ukupno 25 učenika pozitivnih na koronavirus u školama u Beogradu, Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Nišu i u regijama Leskovac i Vranje.

“Od toga šest učenika nije dolazilo u školu, tako da je to na dnevom nivou manje od dva učenika, koji se dese u cijeloj Srbiji”, rekao je Šarčević, za TV Pink.

On je rekao da je najveći broj slučajeva u Beogradu, što je i očekivano, jer je to i najveći grad, sa 16 učenika, dodajući da su bili pojedinačni slučajevi u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, malo više u Nišu i regijama Leskovac i Vranje.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 8. septembar 2020. godine...

Prema njegovim riječima, o slučajevima oboljevanja djece i nastavnika od korone, u svih 1.250 osnovnih škola koliko ih je u Srbiji, redovno se obavještava Krizni štab.

Dodao je da su škole najbezbjednije mjesto, gdje je mogućnost prenošenja zaraze mnogo manja nego u parkovima, sportskim terenima gdje se inače djeca druže van škole.

„Djeca u školama nose maske, na tome se radi, uvjek neko skine, ali se opomene, neka su dobila vizire zbog disajnih tegoba”, rekao je Šarčević.

On je dodao da se broj djece koja su na onlajn nastavi iz dana u dan smanjuje.

Juče je saopšteno da je zabilježen prvi slučaj prenosa koronavirusa u školama.

Prema saopštenju Ministarstva prosvete dvoje učenika iz beogradske Osnovne škole „20. oktobar“ pozitivno je na koronavirus, od kojih su se simptomi kod jednog učenika pojavili u ponedeljak, da bi se u petak kod još jednog učenika pojavili simptomi.

Čitaj još:   ŠOK: Na lokalnoj deponiji psi jedu leševe, a krave plastične kese...

Učenici iz te grupe će, kako se navodi, nastavu dalje pratiti onlajn, što je za slučajeve u školama predviđeno kriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

Prvi slučaj ulaska koronavirusa u škole dogodio se već na samom startu nove školske godine 1. septembra. Zaraza se prvo pojavila u jednoj beogradskoj školi, a već 5. septembra potvrđen je i jedan slučaj u Kragujevcu.

izvor: Beta

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});