IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KORONAVIRUS U ŠKOLAMA U NOVOM PAZARU…

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je za 16 dana, od kako je krenula školska nastava, zabilježeno ukupno 25 učenika pozitivnih na koronavirus u školama u Beogradu, Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Nišu i u regijama Leskovac i Vranje.

“Od toga šest učenika nije dolazilo u školu, tako da je to na dnevom nivou manje od dva učenika, koji se dese u cijeloj Srbiji”, rekao je Šarčević, za TV Pink.

On je rekao da je najveći broj slučajeva u Beogradu, što je i očekivano, jer je to i najveći grad, sa 16 učenika, dodajući da su bili pojedinačni slučajevi u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, malo više u Nišu i regijama Leskovac i Vranje.

Prema njegovim riječima, o slučajevima oboljevanja djece i nastavnika od korone, u svih 1.250 osnovnih škola koliko ih je u Srbiji, redovno se obavještava Krizni štab.

Dodao je da su škole najbezbjednije mjesto, gdje je mogućnost prenošenja zaraze mnogo manja nego u parkovima, sportskim terenima gdje se inače djeca druže van škole.

„Djeca u školama nose maske, na tome se radi, uvjek neko skine, ali se opomene, neka su dobila vizire zbog disajnih tegoba”, rekao je Šarčević.

Čitaj još:   TUŽAN DAN U SARAJEVU: Na Ahiret preselila istaknuta bh. književnica JASMINA MUSABEGOVIĆ...

On je dodao da se broj djece koja su na onlajn nastavi iz dana u dan smanjuje.

Juče je saopšteno da je zabilježen prvi slučaj prenosa koronavirusa u školama.

Prema saopštenju Ministarstva prosvete dvoje učenika iz beogradske Osnovne škole „20. oktobar“ pozitivno je na koronavirus, od kojih su se simptomi kod jednog učenika pojavili u ponedeljak, da bi se u petak kod još jednog učenika pojavili simptomi.

Učenici iz te grupe će, kako se navodi, nastavu dalje pratiti onlajn, što je za slučajeve u školama predviđeno kriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

Prvi slučaj ulaska koronavirusa u škole dogodio se već na samom startu nove školske godine 1. septembra. Zaraza se prvo pojavila u jednoj beogradskoj školi, a već 5. septembra potvrđen je i jedan slučaj u Kragujevcu.

izvor: Beta

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more