IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIJE 11 GODINA: Zašto valja gledati u Dritana Abazovića … (foto i video)

Dritan Abazović, čovjeka čije se ime od crnogorskih izbora spominje mnogo i rijetko bez povišenog tona, upoznao sam u kasno proljeće 2009. god. dobili smo stipendiju norveške zaklade Fritt Ord za sudjelovanje na ljetnoj školi Sveučilišta u Oslu…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak…17.09.2020… 08: 18… PRIJE 11 GODINA: Zašto valja gledati u Dritana Abazovića … (foto i video)

Piše: BOJAN GLAVAŠEVIĆ

Brzo smo kliknuli. Dritana sam doživio kao iznimno inteligentnog svakako i elokventnog čovjeka, koji je još tada bio fokusiran na promjenu društva u kojemu živi.

Nema o čemu nismo razgovarali– od odnosa prema manjinama u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, preko vladavine prava u našim zemljama do toga kako bismo voljeli da naša društva izgledaju u budućnosti.

Za mene ni tada nije bilo sumnje da će Dritan završiti u politici, i nisam bio iznenađen kad sam, nekoliko godina kasnije, čuo da je Dritan izabran prvo u crnogorski parlament.

Dritan je te 2012. godine postao najmlađim zastupnikom u tom sazivu crnogorskog parlamenta, i gledajući na YouTubeu njegove obračune s Đukanovićem, osjećao sam simpatiju prema njegovoj posvećenosti kao i transparentnosti, demokraciji, vladavini prava.

Dritan je imao i dan-danas ima sposobnost da svoje progresivne vrijednosti i političke stavove artikulira na vrlo jednostavan i razumljiv, a istovremeno energičan i uvjerljiv način.

Dritanovu političku karijeru sam pratio rado i uvijek s velikim zanimanjem, jer sam istinski vjerovao da će doći vrijeme kad će Dritan izboriti priliku da u svom društvu pokrene sve one promjene o kojima mi je govorio dok smo studirali u Oslu.

Kada je taj trenutak konačno došao, bio je zasjenjen nacionalističkim, šovinističkim divljanjem Dritanovih koalicijskih partnera i svih onih koji ih podržavaju, ne samo u Crnoj Gori nego i u Bosni i Hercegovini i pogotovo u Srbiji.

Slika Zdravka Krivokapića kako ljubi ruku Amfilohija Radovića, čovjeka koji je po svim svojim stavovima dijametralna suprotnost Dritanu Abazoviću a i kakvog ja ga poznajem, iskreno me šokirala.

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković- Kuč: Očekivano da DRITAN Abazović, utekne od glasanja za smjenu svoga idejnog blizanca... (foto)

Čini se kako je ”čovjek koji u rukama drži budućnost Crne Gore”, kako neki mediji karakteriziraju Dritana, u situaciji da bira između dvaju zala: s jedne strane, Đukanovićevu korupciju i nedemokratsku vlast umotanu u celofan europejstva i odmaka od Srbije, i s druge strane, pokušaja promjene na krilima zloduha nacionalizma, uskogrudnosti, mržnje prema različitosti i velikosrpske nacionalističke mitomanije.

Ovaj izbor, ne Sofijin nego Dritanov, sličan je onome s kojim se suočava i građanska Srbija.

Naime, zemlja u kojoj vladajuća, nacionalistička stranka na izborima (na koje izlazi manje od 50% birača) osvaja preko 60% glasova, prva iduća stranka, koalicijski partner vladajuće stranke, osvaja 11% glasova, a sve opozicijske stranke zajedno niti toliko, zemlja je čiji je politički sustav pokvaren i klizi prema autoritarnom jednostranačju.

Je li za demokraciju u takvoj zemlji bolja i zdravija bilo kakva promjena, pa makar i prema još većem nacionalizmu i desničarskom ekstremizmu, sve u nadi da će iduća promjena koja je sada izglednija i lakša biti prema svim i umjerenijem, progresivnijem, građanskom društvu?

Čini mi se da je odgovor Dritana Abazovića na ovo pitanje sadržan u njegovom pokušaju da ”ukroti” svoje koalicijske partnere i uvjetuje ih izborom premijera građanskog, progresivnog svjetonazora, kao i zadržavanjem na putu prema Europskoj uniji i u članstvu u NATO savezu.

Drugim riječima, izborom Dritana Abazovića.

Ako Dritanu Abazoviću pođe za rukom da postane idući premijer Crne Gore, voljan sam povjerovati da ima šanse da ”vuk ostane sit, a koza cijela”, odnosno, da ima šanse i za veću vladavinu prava i demokraciju u Crnoj Gori, i na gašenje šovinizma i nacionalizma kakve smo vidjeli odmah nakon izbora.

Nećemo se lagati, šanse za takvo što smatram jako malima, ali smatram da postoje.

Uostalom, nešto slično smo vidjeli na lokalnim izborima u Mađarskoj, na kojima je kompletna opozicija Orbanovu Fideszu od krajnje desnice do progresivne ljevice – nastupila zajedno, okupljena oko progresivnog pokreta Momentum, i postigla ogroman uspjeh. Orbanu su oteli četiri od pet velikih mađarskih gradova, uključujući i Budimpeštu, kao i kontrolu nad velikim brojem regija.

Međutim, da bi takvi savezi funkcionirali, oni koji u takve saveze ulaze prvo moraju biti posvećeni demokraciji, a ona uključuje i stvari s kojima neki od Abazovićevih partnera imaju problema poput poštivanja prava nacionalnih i seksualnih manjina.

Čitaj još:   ONO O ČEMU SE MAŠTA: Otapa 10kg za samo 10 dana- Liposukcijaka ishrana... (foto i video)

Put Crne Gore za sada nije jasan, ali su sve oči uprte u nju, kao i u Dritana Abazovića.

Od srca mu želim da napravi pravi izbor, učini dobro za svoju zemlju, i ostvari bar dio onih dobrih ideja o kojima mi je govorio.

 (Prenosimo s portala Autograf)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more