IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO “PLAVI VOZ”: Izložba fotografija najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata… (foto)

Projekt “Tragovima Maršala” se realizuje u okviru regionalne rute i to Put balkanskih spomenika (Balkan Monumental Trail), koji se odnosi prvo na spomenike Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike…

SARAJEVO: Regija, Putovanja Zanimljivosti, vijesti, petak 18.09.2020…09: 14 … SARAJEVO “PLAVI VOZ”: Izložba fotografija najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata… (foto)

Izložba fotografija umjetnički najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike sa područja BiH, Srbije i Crne Gore pod nazivom “Plavi voz” otvorena je danas u Historijskom muzeju BiH.

Kustosica izložbe Elma Hodžić kazala je da je sami autor fotografija Marko Obradović, a da posjetioci do 24. septembra mogu pogledati 11 fotografija na kojima su spomenici iz BiH – Sarajevo (Spomen park Vrace), Foča (Tjentište Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara), Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi), zatim Srbije – Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice), dok su iz Crne Gore u okviru izložbe Plavi voz prikazani spomenici Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i Žabljak.

Istakla da se izložba, realizirana prvo u okviru i projekta “Tragovima Maršala”, paralelno održava u Sarajevu, Beogradu i Nikšiću u cilju zajedničkog promišljanja o turističkim potencijalima tih spomenika i načinima njihovog približavanja mlađim generacijama.

“U prošlosti, ovi spomenici su predstavljali vrlo važna mjesta kada su u pitanju svi društveni kolektivni rituali, posjećivani su istim tokom zajedničkih komemoracija, ali i svi učenici bili su obavezni posjetiti ih, kako bi učili o historiji svoje zemlje kroz spomenike”, kazala je Hodžić.

Čitaj još:   ŠOK "OVO JE RAT": Iran ih udario GDJE BOLI, hitno pisali UN-u, pozvaju se na MEĐUNARODNO PRAVO!

Međutim, naglasila je da su danas u BiH spomenici zapušteni, ostavljeni zaboravu te da vrlo često nemaju ni riješen pravni status.

Ideja projekta je da se napravi ekonomski održiva turistička ruta koja će povezati značajne lokalitete iz Drugog svjetskog rata. Pored a da je to ekonomskog značaja, projekat ima i aspekt ‘pomirenja’ stanovnika tri bivše Jugoslovenske države koji će zajednički raditi na valorizaciji i stvaranju turističkog proizvoda na osnovu spomenika i memorijalnih kompleksa iz Drugog svjetskog rata.

Projekt “Tragovima Maršala” se realizuje u okviru regionalne rute a koje su Put balkanskih spomenika (Balkan Monumental Trail), a koji se odnosi na spomenike Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike.

Put balkanskih spomenika je jedan od segmenata regionalnog projekta za razvoj i promociju turizma kroz zajedničke regionalne kulturne i avanturističke rute, a čiji je cilj da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana. Projekt finansira Evropska unija, a provodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC)...

Izvor agencija FENA.ba

Čitaj još:   "TEŠKO JE PROVJERITI DA LI JE PRIGOŽIN MRTAV": Evropska komisija saopštila šta misli o rušenju aviona vođe vagnerovaca... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more