IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE Dodik mogao bi se brzo naći i na “crnoj listi” EU… ! (foto)

Iz diplomatskih izvora mediji doznaju da je većina ambasada EU država u BiH negativno reagirala na Dodikov prijedlog da se Ambasada BiH u Izraelu iz Tel Aviva preseli u Jerusalem…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 19.09. 2020…17: 29… MILE Dodik mogao bi se brzo naći i na “crnoj listi” EU… ! (foto)

Prošlosedmična provokacija Milorada Dodika, kada je direktno na sjednici Predsjedništva BiH predložio da se, po uzoru na Srbiju, Ambasada BiH iz Tel Aviva preseli u Jerusalem, moglo bi imati za njega neželjene posljedice.

Mada je namjeravao da ovom bizarnom provokacijom nanese ali i političku štetu Bošnjacima i prikaže ih kao nepouzdane partnere u SAD-u, jedinu ali i političku štetu sasvim izvjesno pretrpjet će Milorad Dodik. Istog dana nakon glasanja u Predsjedništvu BiH, je Dodikova incijativa odbačena i sa većinom glasova, skoro sve ambasade u Sarajevu hitno su izvijestile svoje države o Dodikovom skandaloznom prijedlogu, nazivajući ga grubim nepoštivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan između BiH i EU…

Čitaj još:   VIC DANA: Mujo nazvao drugara Žarka u Beograd, da ga pita, zna li nekoga ko im "šiša ovce", onda mu je on spomenuo i VUČKA… (foto)

Kao što je poznato, u drugom poglavlju ovog sporazuma BiH se izričito prvo obavezala da će u vanjskoj politici slijediti Evropsku uniju. U konkretnom je slučaju, nijedna članica Evropske unije nije preselila svoju ambasadu prvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem te je potpuno nerazuman sami prijedlog Milorada Dodika da to učini BiH i da tako rizikuje nepotrebni sukob prvo s Evropskom unijom.

Ovim prijedlogom MILE Dodik je namjeravao kompromitirati poziciju Bošnjaka u SAD-u, ali je, umjesto toga, dodatno kompromitirao i svoju vlastitu poziciju u Briselu.

Istim potezom Mile Dodik sasvim sigurno neće biti skinut s američke “crne liste”, ali bi se uskoro mogao naći na “crnoj listi” Evropske unije.

Izvor (S. B.)

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   PREDRAG Bošković: Sramna je MILANA Pipuna Kneževićeva izjava, PES je samo beznačajan instrument u njegovim i rukama ANDRIJE Mandićevim... (foto)
BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima…

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su Read more

BROJNE Evropske zemlje na rubu bankrostva…

Prema podacima Evropske centralne banke, razlika između ulaznih i izlaznih prekograničnih Read more