MILE Dodik mogao bi se brzo naći i na “crnoj listi” EU… ! (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Iz diplomatskih izvora mediji doznaju da je većina ambasada EU država u BiH negativno reagirala na Dodikov prijedlog da se Ambasada BiH u Izraelu iz Tel Aviva preseli u Jerusalem…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 19.09. 2020…17: 29… MILE Dodik mogao bi se brzo naći i na “crnoj listi” EU… ! (foto)

Prošlosedmična provokacija Milorada Dodika, kada je direktno na sjednici Predsjedništva BiH predložio da se, po uzoru na Srbiju, Ambasada BiH iz Tel Aviva preseli u Jerusalem, moglo bi imati za njega neželjene posljedice.

Mada je namjeravao da ovom bizarnom provokacijom nanese ali i političku štetu Bošnjacima i prikaže ih kao nepouzdane partnere u SAD-u, jedinu ali i političku štetu sasvim izvjesno pretrpjet će Milorad Dodik. Istog dana nakon glasanja u Predsjedništvu BiH, je Dodikova incijativa odbačena i sa većinom glasova, skoro sve ambasade u Sarajevu hitno su izvijestile svoje države o Dodikovom skandaloznom prijedlogu, nazivajući ga grubim nepoštivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan između BiH i EU…

Čitaj još:   BEOGRAD, NEMA METRO, IMA FIRMU, "BG METRO I VOZ": Sad se desilo nešto još čudnije...

Kao što je poznato, u drugom poglavlju ovog sporazuma BiH se izričito prvo obavezala da će u vanjskoj politici slijediti Evropsku uniju. U konkretnom je slučaju, nijedna članica Evropske unije nije preselila svoju ambasadu prvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem te je potpuno nerazuman sami prijedlog Milorada Dodika da to učini BiH i da tako rizikuje nepotrebni sukob prvo s Evropskom unijom.

Ovim prijedlogom MILE Dodik je namjeravao kompromitirati poziciju Bošnjaka u SAD-u, ali je, umjesto toga, dodatno kompromitirao i svoju vlastitu poziciju u Briselu.

Istim potezom Mile Dodik sasvim sigurno neće biti skinut s američke “crne liste”, ali bi se uskoro mogao naći na “crnoj listi” Evropske unije.

Izvor (S. B.)

Čitaj još:   Danas vrijeme pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom... (foto)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});