IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NJEMAČKI POLITIČAR PODIGAO SRBIJU NA NOGE: “OD MERKELOVE SE TRAŽI DA SRUŠI DEJTON”

Autorski tekst njemačkog političara Stefana Schwarza o uzrocima duboke političke krize u BiH naišao je na burnu reakciju u susjednoj Srbiji. Portal Informer, blizak predsjedniku Vučiću, piše kako je riječ o “brutalnom napadu na Republiku Srpsku” na koji bi trebalo “ekspresno odgovoriti”

U tekstu pod naslovom : “BRUTALAN NAPAD NA SRPSKU, OD MERKELOVE SE TRAŽI DA SRUŠI DEJTON! Ovo nije slučajno, optužbe koje su izrečene zahtevaju ekspresan odgovor”, Informer citira dijelove autorskog teksta Stefana Schwarza u kojim sugerira temeljitu reviziju Daytonskog sporazuma.

“Da bi se BiH oslobodila problema, prvo mora da se oslobodi Dejtonskog sporazuma,” citira Informer stav bivšeg nemačkog poslanika koji je izbliza pratio rat u BiH.

Informer piše da Stefan Schwarz u autorskom tekstu za Deutsche Welle  navodi da je u Daytonu 1995. rat okončan, ali uz “neoprostivu grešku da je jedan dio zemlje prepušten ratnim zločincima kao plijen”.

Vučićevom portalu najviše je zasmetao stav Stefana Schwarza da “podjelom zemlje ratni zločinci nisu stekli samo međunarodno priznanje, nego i kontrolu nad polovinom zemlje, a Dejtonskim sporazumom u ruke im je dat i mehanizam za blokiranje čitave Bosne”.

Čitaj još:   EU, NUDI: Migrantima, po 2.000 EURA, da se vrate kući... (foto)

Informer citira riječi Stefana Schwarza da nijedna zemlja na svijetu nema tri predsjednika i da se ni u jednoj zemlji Evrope odluke ne mogu tako blokirati, i da je Daytonski sporazum od Bosne “načinio beznadežnu zemlju”.

Informer navodi kako Schwarz tekst završava apelom nemačkoj kancelarki da tu situaciju promijeni.

– Na Angeli Merkel leži velika odgovornost. Njemačka kancelarka je najmoćnija žena na svijetu, mnogi slušaju šta ima da kaže. Ona bi mogla da značajno pomogne da se odagna opasnost od ponovnog rata u ovom dijelu Evrope. Ona bi svoju empatiju trebalo da poveže sa svojom voljom i sposobnošću analitičkog razmišljanja. Onda bi kao kancelarka iza sebe ostavila istinski mir – zaključuje Schwarz u tekstu, koji, prema Vučićevom Inforemru, “zahtijeva ekspresan odgovor”.

izvor. slobodnabosna.ba

OTKRIVEN BROJ TELEFONA UBICE: Lukač objasnio veze premijerkinih sinova s ubistvom Davida…

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Dragan Lukač istakao je Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more