IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POZIV NA OPREZ Korona je MUTIRALA: Dr Begović iznijela ALARMANTNO upozorenje koje je zabrinulo sve… (foto i video)

Govoreći o kolektivnom imunitetu, dr Jelena Begović ukazuje da on postiže se kad od 50 do 90 osto populacije postane imuno…

BEOGRAD: Regija, recepti, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 23 .09. 2020…21: 19. POZIV NA OPREZ Korona je MUTIRALA: Dt Begović iznijela ALARMANTNO upozorenje koje je zabrinulo sve… (foto i video).

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i to je dr Jelena Begović kaže za RTS da se virus sars- kov- 2 menja, ali da još nema dokaza da je oslabio.

Dr Jelena Begović kaže za RTS da to što neko ima pozitivan rezultat nekoliko nedelja, a nema simptome, ne bi trebalo da bude do testova i ukazuje da su takvi slučajevi izolovani.

Prema njenim riječima, neko može i dugo u sebi da nosi virus da on i nema simptome.

Ukazuje da su realtime pi- si- ar testovi polukvantitativni, što znači da ne mjere potpuno količinu virusa. Kada bi se to mjerilo, metodologija bi, kaže, morala biti preciznija a samim tim i skuplja.

Kada je riječ o netestiranju dece, dr Jelena Begović kaže da je globalno zauzet stav da je kod djece klinička slika slaba i da se ta populacija ne smatra ugroženom, pa se zbog toga i ne testira.

Čitaj još:   VIC DANA Holanđanin NARCIS i PAJDO iz Hercegovine, se svađaju oko trave... (foto)

Navodi da je virus sars-kov-2 u idealnoj situaciji za sebe visoko je infektivan , a smrtnost je niska, što mu omogućava da se što više širi i dugo opstaje.

“Kod virusa kod kog je visoka smrtnost, taj krug se zatvara, ne može da se on širi jer brzo ubija domaćina. Ovaj virus se menja, ne neverovatno brzom stopom, ali nema dokaza da je oslabio”, ističe dr Jelena Begović.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, dr Jelena Begović ukazuje da se on i postiže kad od 50 do 90 osto populacije postane imuno

“Može da se prođe kroz cikluse infekcije, što je Švedska uradila ali uz visoku stopu smrtnosti, a drugi način je elegantniji– vakcina”, ukazuje i dr Jelena Begović.

U vodećim svetskim medicinskim časopisima postojale su prve procene da je za koronavirus neophodno da 70 odsto populacije bude imuno kako bi se postigao kolektivni imunitet. Ti podaci se, kaže, mijenjaju, pa sada poslednji pokazuju da je brojka oko 50 odsto.

Prema njenim riječima, postoje i istraživanja da drugi dijelovi imunog sistema možda utiču da je neko imuniji i bolje prođe u kontaktu a i sa koronom.

Izvor: RTS

Čitaj još:   CRNE BROJKE: Dramatično povećanje broja zaraženih u Sarajevu, deset pacijenata bori se za život… (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more