IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr. Lejla ĆERANIĆ: KATASTROFA JE MOGLA DA SE SPRIJEČI, Mahmutović se i dalje BAHATI… (foto)

Pored grupe ljekara okupljenih u udruženju Ujedinjeni protiv kovida, sastanak sa ministrom Lončarom tražilo je i 37 doktora iz bolnice u Novom Pazaru i to krajem avgusta, ali oni još nisu dobili odgovor.

U međuvremenu, neki od doktora koji su tražili sastanak, i koji su nezadovoljni načinom na koji je direktor Meho Mahmutović vodio bolnicu tokom epidemije, razriješeni su sa v. d. načelničkih funkcija.

“Oni se i dalje bahate. Smijenjen je Džemail Detanac sa mjesta v. d. načelnika. Pri tome nikome od nas koji smo zatražili sastanak nije do načelničkih mjesta. Nama je samo do istine i do odgovornosti onih koji su loše vodili bolnicu u trenutku kada se u Pazaru dešavala humanitarna katastrofa. Mi smo uputili ovaj poziv za sastanak ministru Lončaru, premijerki Brnabić i predsjedniku Vučiću. Niko nam nije odgovorio. Jedino što želimo jeste da i nas neko čuje i da kažemo svoje razloga zbog čega smo nezadovoljni. Naš poziv i dalje stoji, kaže za Danas doktorka Lejla Ćeranić, koja je bila jedini infektolog u trenutku kada je Novi Pazar najviše bio pogođen epidemijom.

Njoj je takođe uručeno rješenje o smjeni sa mjesta v. d. načelnice Infektologije, što je kasnije pod pritiskom javnosti povučeno. Ćeranić kaže za Danas da postoji odštampano rješenje o njenom imenovanju na v. d. načelničko mjesto ali da ona to ne želi da prihvati.

Čitaj još:   VIC DANA: Fočak mobitelom ašikovao sa trebom, pao dogovor da se nađu pred kućom kasno uvečer… (foto)

“Zbog svog dostojanstva ja to ne mogu da prihvatim. Ta odluka da budem v. d. načelnika je donijeta pod pritiskom javnosti i građana koji me podržavaju. I donijeta je da posluži kao pokriće za sve druge loše stvari koje se rade u bolnici. Na kraju, načelnik Infektivnog odjeljenja još uvjek postoji i on je trenutno na bolovanju”,  kaže Ćeranić.

Ona ističe da zahtjev ljekara da se utvrdi istina šta se dešavalo u Pazaru tokom najvećeg naleta korona virusa i dalje stoji, kao i zahtjev da se pozovu na odgovornost oni koji su doveli do „katastrofe“.

U pismu upućenom predstavnicima države 37 ljekara zatražilo je smjenu vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića, koga smatraju najodgovornijim za loše stanje u Opštoj bolnici i lošu organizaciju rada službi tokom epidemije kovida 19.

Katastrofa je mogla da se spriječi

“Ja ne tvrdim da bi broj preminulih bio manji da se drugačije radilo. Možda bismo izgubili isti broj ljudi. Ali bismo izbjegli lošu sliku zdravstvenog sistema koja je viđena u Pazaru. Ljudi ne bi umirali na ulici, po hodnicima, nego dostojanstveno u bolničkim krevetima. Mi i dalje imamo traume. To je bila humanitarna katastrofa koja je mogla da se spriječi”, zaključuje Ćeranić.

Izvor: Nova S