IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU uvodi rigorozne mjere: Koji automobili postaju prošlost! (foto i video)

Mnogo više plug- in hibirda i električnih automobila u proizvodnji, koji sad emituju malo ili nimalo ugljendioksida u vožnji…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti nedelja…27. 09. 2020…18: 09… EU uvodi rigorozne mjere: Koji automobili postaju prošlost! (foto i video)

Prema novim idejama Evropske komisije, emisije ugljendioksida auta po kilometru morale bi pasti za 50 posto od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 posto, kako je prethodno planirano…

O tome izvještava “Süddeutsche Zeitung”, potvrde su stigle ačo iz službenih izvora. Šta to konkretno znači? Mnogo više plug-in hibirda ali i električnih automobila u proizvodnji, koji emituju malo ili nimalo ugljendioksida sve u vožnji.

Koji automobil vozite?

Ukupan broj glasova: 1533

  • Dizelaš: 58% (887)
  • Benzinac: 37% (566)
  • Hibrid: 2% (38)
  • Električni: 3% (42)

Evropska unija će pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida za koje se sve i sumnja da ih vozači uopšte ne pune strujom te da funkcionišu kao klasični hibridi te emituju mnogo više ugljendioksida u stvarnim uslovima.

Čitaj još:   Turski predsjednik Recep Tayyip ERDOGAN uoči DRUGOG kruga Predsjedničkih izbora: ISKORISTITE VAŠE DEMOKRATSKO PRAVO... (foto, video)

Teško je očekivati da će proizvođači automobila učiniti svoje motore s unutrašnjim sagorevanjem još efikasnijima, jer je neke granice ble i nemoguće dodatno spustiti.

Ove mjere će promijeniti sliku u prodajnim salonima automobila, u kojima će biti sve manje benzinaca i dizelaša, ali pravi izazov slijedi u velikim je to industrijskim silama, poput Njemačke.

Desetine dobavljača za autoindustriju žive od prodaje dijelova za motore s unutrašnjim sagorevanjem. S električnim automobilima očekuje se i veliki pad zaposlenih u autoindustriji, jer je poznato kako električni automobili a imaju mnogo manje dijelova od standardnih vozila…

izvor AP

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more