SRBIJA JE DIGLA RUKE OD KOSOVA I OKRENULA SE CRNOJ GORI…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne bi bili ovakvi da nije bilo miješanja spoljnog faktora – Beograda i Srpske pravoslavne crkve, kazala je dugogodišnja predsjednica beogradskog Helsinškog odbora za ljudska prava (HOPS) Sonja Biserko u intervjuu za tacno.net. Ona je takođe kazala da sve više izgleda da je Vašingtonski sporazum ustvari dizanje ruku od Kosova (i Srbije i Rusije) i okretanje Crnoj Gori kao važnijem strateškom cilju.

“Izbori su bili regularni i bez, kako se nagovještavalo od strane opozicije i Beograda, nasilja. Tranzicija se odvija mirnim putem. Rezultati sigurno ne bi bili ovakvi da nije bilo miješanja spoljnog faktora – Beograda i Srpske pravoslavne crkve. Mnogi analitičari kažu da je izbore dobila SPC. Vjerovatno ne bi bilo toliko interesovanja za te izbore da nije dovedena u pitanje prozapadna orijentacija Crne Gore”, navela je Bisero.

U predizbornoj kampanji, ističe ona, opozicione partije su najavljivale “otpriznavanje” Kosova, izlazak iz NATO, promjenu identiteta, te promjenu zakona o državljanstvu, kako bi popis stanovništva iduće godine iznjedrio što veći procenat Srba.

Čitaj još:   Proglašena EPIDEMIJA koronavirusa u Crnoj Gori, stigle nove mjere... (foto i video)

“U tom slučaju, Srbija i Crna Gora bi bile dvije države istog naroda. Naravno, retorika je znatno umivenija nakon izbora, jer su se umiješale EU i NATO i pojedinačne zemlje EU. Pitanje koliko će one uspjeti da preko URA-e Dritana Abazovića održe prozapadnu orijentaciju Crne Gore. Naivno je njihovo vjerovanje da preko četiri poslanika URA-e mogu da ostvare takva očekivanja”, ocijenila je Biserko.

Ne treba, nagovještava ona, potcijeniti ni činjenicu da je crnogorsko društvo daleko odmaklo kada je riječ o promenjama.

“Crna Gora je pred vratima EU, zatim državni identitet je afirmisan raznim politikama i treba očekivati veliki otpor nastojanjima Beograda, SPC i Moskve da sve to pokore. Jer, tu se miješaju dva nivoa – odnos prema dugogodišnoj vlasti Mila Đukanovića i nastojanje Beograda da vrati Crnu Goru u svoju orbitu. Svakako, Crna Gora je pred velikim izazovima. Nadam se da će održati svoj suverenitet i orijentaciju koju su izabrali”, mišljenja je Biserko.

Čitaj još:   HAOS U BUDVI: Bačen suzavac, prijetnje mecima, uvrede… (foto i video)

Prema njenim riječima, prosrpski blok nije mogao politički ugroziti Mila Đukanovića sa otvorenom velikosrpskom strategijom.

“Ovaj put su se zato oslonili na Srpsku pravoslavnu crkvu – koncept svetosavlja – što je u suštini nacionalizacija pravoslavlja. Uz ogroman medijski pritisak, vođen iz Beograda, ali i posredstvom medija pod kontrolom Beograda u Crnoj Gori, „svetosavska“ koalicija je ostvarila rezultat koji ju dovodi na vlast”, navodi Biserko.

Moguće je, ističe ona, da su crnogorski izbori promijenili balkansku stratešku paradigmu, i da su se i Rusija i Srbija sada fokusirale na Crnu Goru.

“U tom slučaju, ako je to tačno, Kosovo je u mnogo povoljnijoj situaciji. Beograd će svakako nastojati da preko Zajednice srpskih opština obezbijedi svoj uticaj na Kosovu”, kazala je Biserko…

izvor. tacno.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});