IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev: “Samo vraćamo svoje…” (foto i video)

Azerbejdžan je spreman je da prekine operacije u Karabahu ako jermenske trupe potpuno povuku iz regiona, kaže predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev…

BAKU: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 30: 09.2020…16: 55… Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev: “Samo vraćamo svoje…” (foto i video)

“Jermenija mora da odustane od okupacione politike. Umesto toga, premijer postavlja nam uslove, postavio nam je sedam uslova. Nedavno sam izjavio da te uslove odbijamo. Mi imamo jedan uslov da Oružane snage Jermenije u punom sastavu i odmah napuste naše krajeve“, rekao je Alijev na sastanku sa ranjenima u borbama…

“Ovaj uslov je na snazi ako jermenska vlada ispuni borbe će prestati, krv će prestati da se proliva i u regionu će se uspostaviti mir. Mi dakle želimo mir i želimo rešenje sukoba”, naglasio je azerbejdžanski lider.

Prema njegovim riječima, pozivi na dijalog u svijetlu zaoštravanja sukoba u Nagorno-Karabahu su neprikladni.

“Kako je poznato, postoji međunarodni format koji bavi pregovorima. Nažalost, taj format nije postigao nikakve rezultate. Zbog svega toga smatram da su u trenutnim uslovima pozivi bilo koje strane na dijalog neumesni“, istakao je Alijev…

On je primijetio da je jedini razlog zbog kojeg je Azerbejdžan bio odan i do sada pregovorima bila nada.

Čitaj još:   STRAVA: Na kliniku dovela dječaka s ozljedama i ožiljcima od ćikova cigareta (foto)

„Ohrabrivali su nas i davali nam određene signale: budite strpljivi i pitanje će se rješiti. Međutim, upozoravao sam da će, ako pregovori ne daju rezultate , Azerbejdžan to pitanje riješiti vojnim putem. Naš cilj je pravedan, želimo da vratimo svoj teritorijalni integritet i to ćemo mi i učiniti. Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet. Borbe koje traju četvrti dan imaju za cilj obnavljanje istorijske pravde. Nagorno-Karabah je istorijska teritorija Azerbejdžana“, rekao je Alijev.

Alijev je dodao da niko ne može naterati njegovu zemlju da napusti teritorije nad kojima su uspostavili kontrolu tokom četvorodnevnih borbi u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Tokom četvorodnevnih borbi azerbejdžanska vojska je, sprovodeći uspešne operacije, oslobodila strateške kote, nekoliko naselja. Nakon duge pauze vratili smo se na svoje zemlje, razvili tamo svoju zastavu i više nas niko ne može isterati“, rekao je Alijev.

Situacija u Nagorno- Karabahu naglo pogoršala krajem prošle nedelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji dodira u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha...

Čitaj još:   BAKU Ministar odbrane: Jermenija pretrpjela VELIKE GUBITKE, oružane snage prinuđene da se POVLAČE... (foto)

izvor agencije

VUČKO SE OPET HVALI: Jeo, sam sarajevske ćevape- DESET, AL’ U ČITAV SOMUN… (foto)

VUČIĆ je objavio fotografiju na svom Instagram profilu nakon današnje Read more