IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dragan Čović NASTAVLJA INAT POLITIKU: Dvojica ministara HDZ-a teško bolesna, Vlada FBiH osakaćena… (foto i video)

Dragan Čović i HDZ već dvije godine postavljaju izmjenu Izbornog zakona BiH kao pitanje svih pitanja. Sva ključna imenovanja u Federaciji BiH, kao i implementaciju izbornih rezultata, Čović je uslovio Izbornim zakonom po mjeri njegovog HDZ-a…

MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, Putovanje, Vijesti, utorak…06.10.2020… 09 : 45 … Dragan Čović NASTAVLJA INAT POLITIKU: Dvojica ministara HDZ-a teško bolesna, Vlada FBiH osakaćena… (foto i video)

Budući da je većina ministara iz prethodnog i aktuelnog saziva a na listama su za parlamentarne izbore 2018. godine i da su osvojili mandate za koje su bili kandidirani od stranaka, nastao je objektivan problem funkcionisanja Vlade Federacije BiH u punom kapacitetu.

Ova činjenica važi i za ministre iz redova HDZ-a pa tako ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, koja je, ujedno, i zamjenica federalnog premijera, kao i Josip Martić, ministar prostornog uređenja, nakon izbora 2018. godine, obavljaju i dužnosti zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Situacija je za Jelku Milićević još i kompleksnija s obzirom na to da se prvo nalazila na čelu Kriznog štaba umjesto od i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića. Naime, kako pisali mediji još krajem marta, ministar Mandić imao je težak moždani udar i nije više u mogućnosti da obavlja sve poslove u kapacitetu koji je neophodan da Ministarstvo nesmetano da sve i funkcioniše.

Čitaj još:   NOVI PAZAR PRONAĐEN BAHATI VOZAČ: Pijan pregazio čovjeka, pa pobjegao... (foto)

Osim toga iz pouzdanih izvora saznaje se da se situacija u Vladi FBiH u međuvremenu još drastičnije pogoršala usljed problema sa srcem prvo ministra pravde Mate Jozića (HDZ). Ministar Jozić nedavno podrvrgnut operativnom zahvatu i ugrađen mu je treći stent.

Usljed navedenih problema, uz sve druge okolnosti koje nanose štetu funkcionalnosti Vlade Federacije BiH, čak deset od 16 ministarstva nema uopće svog prvog čovjeka ili iz zdravstvenih (ili drugih objektivnih) razloga ne funkcioniše u punom kapacitetu.

I da su okolnosti značajno povoljnije, rekonstrukcija Vlade FBiH bila bi neophodna. Trenutna situacija je bez presedana i to je svima jasno, pa i Draganu Čoviću, jer problemi nisu samo „na drugoj strani“, već i u „kvoti HDZ-a“. Ipak, zbog svojih interesa, Čović je, očigledno, spreman da Vladu FBiH drži osakaćenom u uslovima pandemije, kada je funkcionalnost neophodnija više nego ikada ranije…

Izvor (S.B)

DRAGAN ČOVIĆ: “Razgovarao sam s FAHROM Radončićem, scenarij postoji”!

Uusreo sam se sa Radončićem. Scenarij postoji, ko može biti Read more

DRAGAN ČOVIĆ NAJAVIO POVLAČENJE, nudi dva kandidata za novog predsjednika HDZ-a BiH…

Nagovijestio je tu mogućnost prije dva dana, kazavši medijima kako Read more