CRNE BROJKE: Dramatično povećanje broja zaraženih u Sarajevu, deset pacijenata bori se za život… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći testirana su još 292 uzorka na prisustvo koronavirusa…

SARAJEVO: BiH, recepti, vijesti, nedelja…18.X. 2020… 10: 14… CRNE BROJKE: Dramatično povećanje broja zaraženih u Sarajevu, deset pacijenata bori se za život… (foto)

Kako je za medije potvrđeno iz KCUS-a, pozitivni su uzorci još 125 osoba iz Kantona Sarajevo.

Također, na koronavirus su pozitivne i tri osobe iz Goražda, te jedna iz Olova.

U izolatoriju Podhrastovi trenutno su smještene 63 osobe, od čega ih je 10 sa teškom kliničkom slikom u intenzivnoj njezi.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih SARS-Cov 2 virusom, Krizni štab upozorava na neophodnost poštivanja svih propisanih epidemioloških i zdravstvenih mjera, inače bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Čitaj još:   Zabranjuju se sve SVADBE i PROSLAVE zbog korone u Srbiji... (foto i video)

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom upućuje poziv stanovnicima da potpuno i maksimalno odgovorno poštuju sve mjere propisane naredbama od 15. oktobra 2020. godine.

S obzirom da epidemiološki nadzori govore da je došlo do tzv. ubrzanoga širenja zaraze u zajednici, to jeste do ubrzane lokalne transmisije virusa, Krizni štab posebno potcrtava kako je neophodno primjenjivati tačku 1. iz Naredbe broj 62/20 “o obaveznom propisnom nošenju zaštitnih maski preko nosa i usta za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Isto tako, podsjećaju na obavezu za sva pravna i fizička lica da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, kako bi umanjili širenje zaraze među svojim uposlenicima.

Čitaj još:   SANDŽAK: Vulin prijeti "spektaklom" na Pešteru? (foto)

– Važna zdravstvena mjera koju je neophodno provoditi, a sve u cilju prekidanja puta infekcije, je da osobe kod kojih se jave bilo kakvi respiratorni simptomi ili su imali kontakt sa osobama koje su potvrđeno COVID-19 pozitivne obavezno ostanu kod svojih kuća, te kontaktiraju svoje porodične ljekare i slijede njihove upute u liječenju – ističu u Kriznom štabu.

Upućuju i poziv svim političkim akterima da svoje predizborne aktivnosti obavezno kreiraju u skladu sa datim preporukama…

Izvor Faktor.ba

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});