Erdogan odao počast Aliji Izetbegoviću: S milošću, poštovanjem, čežnjom…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Erdogan odao je počast povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića…

ANKARA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 19.X. 2020… 19: 54… Erdogan odao počast Aliji Izetbegoviću: S milošću, poštovanjem, čežnjom…

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Erdogan se danas oglasio na Twitteru riječima: “S milošću, poštovanjem, čežnjom…”.

Također, turski predsjendik objavio je i prigodnu fotografiju uz citat: “Život je igra koju ne može dobiti niko, osim onih koji vjeruju i čine dobra djela”.

Alija Izetbegović je bio intelektualac i mislilac, čovjek koji je uzeo najbolje od Istoka i Zapada, evropski musliman koji se zalagao demokratiju, pravdu, toleranciju, ljudska prava i slobode, poručila je večeras direktorica Javne ustanove Muzej “Alija Izetbegović” Nađa Berberović-Dizdarević.

Čitaj još:   ANKARA: Erdogan, obećao medicinsku pomoć za BiH... (foto)

Ranije danas na Šehidskom mezarju “Kovači” polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je 17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi. Tokom programa obilježavanja godišnjice smrti poručeno je da je Izetbegović, prije svega, bio dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista, državnik te da je i danas uzor mnogima u BiH i u svijetu.

Prvi predsjednik Predsjedništva RBiH

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

Čitaj još:   ANKARA: Erdogan niti jedan zvaničnik, Venecuele nije pobjegao u Tursku...

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Izvor: agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});