IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan odao počast Aliji Izetbegoviću: S milošću, poštovanjem, čežnjom…

Erdogan odao je počast povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića…

ANKARA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 19.X. 2020… 19: 54… Erdogan odao počast Aliji Izetbegoviću: S milošću, poštovanjem, čežnjom…

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Erdogan se danas oglasio na Twitteru riječima: “S milošću, poštovanjem, čežnjom…”.

Također, turski predsjendik objavio je i prigodnu fotografiju uz citat: “Život je igra koju ne može dobiti niko, osim onih koji vjeruju i čine dobra djela”.

Alija Izetbegović je bio intelektualac i mislilac, čovjek koji je uzeo najbolje od Istoka i Zapada, evropski musliman koji se zalagao demokratiju, pravdu, toleranciju, ljudska prava i slobode, poručila je večeras direktorica Javne ustanove Muzej “Alija Izetbegović” Nađa Berberović-Dizdarević.

Ranije danas na Šehidskom mezarju “Kovači” polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je 17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Čitaj još:   KO SMIJE, DA NALJUTI SULTANA: Republikanac, spriječio da se izglasa rezolucija o Jermenima...

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi. Tokom programa obilježavanja godišnjice smrti poručeno je da je Izetbegović, prije svega, bio dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista, državnik te da je i danas uzor mnogima u BiH i u svijetu.

Prvi predsjednik Predsjedništva RBiH

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Izvor: agencije

Čitaj još:   ISTANBUL: Erdogan, svjedok na vjenčanju Mesuta Ozila...
Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more