OD SREBRENICE DO BIJELE KUĆE: Ko je ELVIR, Bošnjak u izbornom štabu Bidena?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Joe Biden, američki predsjednički kandidat, dobar je poznavatelj političkih prilika na Balkanu. Njegovim eventualnim ulaskom u Bijelu kuću očekuje se snažniji angažman na još trusnom području jugoistoka Europe. Dio vanjskopolitičkih prioriteta koji se odnose na BiH na svom je profilu na Facebooku u utorak podijelio Elvir Klempić, Bošnjak iz BiH koji je u Bidenovu izbornom štabu zadužen za odnose s etničkim zajednicama u SAD-u.

Klempić je otkrio da Joe Biden planira okupiti partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. 

‘Joe Biden se obvezuje da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine’, stoji u programu kojem su mediji u BiH posvetili veliku pažnju..

Čitaj još:   VEČERAS, Zalaskom sunca, nastupa Nova 1441. hidžretska godina... (foto)

Brojni mediji iz BiH i regije pitaju se ko je uopće Elvir Klempić i kako to da zauzima tako važnu poziciju u timu demokratskog predsjedničkog kandidata?

Sarajevsko Oslobođenje potkraj prošle godine s Klempićem je imalo opsežan razgovor u kojem je otkrio da se s porodicom preselio u Sjedinjenje Američke Države iz Bosne i Hercegovine početkom ovog milenija.

‘Znali smo da, ako želimo bolji život, moramo doći u Ameriku’, kazao je tada Klempić o odluci svojih roditelja da se presele u Des Moines u Iowi kad mu je bilo samo devet godina. U američki način života se, prema vlastitom priznanju, dobro uklopio iako je zadržao snažne veze sa svojim bosanskohercegovačkim korijenima. Diplomirao je međunarodne odnose na Državnom univerzitetu Iowa, a tokom posljednje godine studija odselio se u Washington.

Čitaj još:   SARAJEVO: Serija pljački kasina, vrata razbijaju macolama, prijete pištoljima ... (foto i video)

U washingtonu je počeo raditi za Demokratski nacionalni odbor (DNC), najvažniji organ Demokratske stranke. Putovao je po cijeloj zemlji kako bi uključio razne etničke i vjerske zajednice te ih zainteresirao za politiku.

Klempić je inale član Savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine organizacije koja okuplja 22 kongresnika. Očito je i velik poklonik Joea Bidena, barem sudeći po tekstu koji je objavio na Mediumu, gdje je nahvalio Bidena kao ‘jednog od nas’, osvrnuvši se na Bidenov govor nekoliko mjeseci nakon tragičnih genocida u Srebrenici od kojih je, piše, samo srećom utekao s porodicom.

izvor: agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});