IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

METEOROLOZI NAJAVILI NAJHLADNIJU ZIMU NA BALKANU: Otkrili smo šta nas zaista čeka… (foto)

ZAISTA PO ISTIM SE Treba pripremiti na tu drugačiju zimu od one kakva je bila prošle godine…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak… 26. X 2020 … 00 : 55… METEOROLOZI NAJAVILI NAJHLADNIJU ZIMU NA BALKANU: Otkrili smo šta nas zaista čeka… (foto)

Kada je tokom prošle nedelje poznati sajt Akuveder objavio prognoze za tu zimu, sa posebnim osvrtom na naše podneblje, gotovo da niko nije ostao ni ravnodušan. Naime, ne samo da je bilo riječi o jednoj od najhladnijih zima poslednjih godina, već je meteorolog koji radi za ovaj sajt, naglasio da su te sve moguće poplave i to tokom zimskog perioda.

Koliko u toj prognozi ima istine otkriva jedan je, profesora geografije a koji je i zaljubljenik u meteorologiju na Balkanu, čije prognoze se rado čitaju u svim zemljama bivše ex Jugoslavije.

Kako je isti taj meteorolog nam rekao, zima će definitivno biti drugačija od prethodne, ali on tvrdi da je njegov kolega malo više dramatizovao tu čitavu situaciju.

– Kada je u pitanju sezonska prognoza privatne američke prognositčke kuće “accuweather” , treba čitati “između” redova. Naime, ova ista je to prognositčka kuća za naš dio Evrope prognozira prije svega zimu vrlo aktivnu po pitanju padavina, posebno njen drugi dio. Prognozira se često premiještanje ciklona preko regiona Mediterana, Pirinejskog i Apeninskog poluostrva sve do našeg dela Evrope…

Ukoliko pretpostavke budu se ostvare, zima će biti drugačija, ponajviše zbog padavina, zbog kojih je i izdato upozorenje.

Čitaj još:   Protesti u Crnoj Gori: To"nije priča o dvije crkve, nego o dva svijeta"... (foto)

– Ukoliko se ta prognoza ostvari treba očekivati znatno drugačiju zimu od protekle uz česte padavine, koje i povremeno mogle biti vrlo obilne, te je ova meteorološka kuća izdala i upozorenje na moguću pojavu i to poplava nad našim dijelom Evrope...

Međutim, kako je rekao, razloga za paniku nema, pošto prema njegovim a i riječima, Akuveter često korsti dramatične termine u svojim prognozama, a koje su, kako je objasnio, za naše uslove normalna i uobičajna pojava.

– Ipak, nema potrebe za panikom, terminologija koja koriste a to je u engleskom jeziku često zvuči znatno dramatičnije nego što jeste tako i da kada se spominju pojave “opasne po život” tu ubraja sve, od jačeg vijetra, obilnog snijega, jake kiše, jakog mraza… Veliki dio ovih pojava je kod nas uobičajen tokom zime i sam po sebi ne podrazumjeva neku veliku opasnost, ali svakako da u tim situcijama treba poduzeti mijere opreza – kaže on.

Njegov savjet jeste da se pripremimo za hladniju zimu, u kojoj će biti više i od padavina.

– Treba se pripremiti za jednu padavinama, zanatno bogatiju, zimu od protekle, a u koliko bude dovoljno hladno biće i vrlo snježna, ali nema mijesta za paniku, jer sve eventualne ekstremne pojave ne moraju biti iznad Srbije, a biće pravovremeno najavljene od prognostočike službe – rekao nam je isti meteorolog čile ime za sada nek ostane tajna…

Izvor iBalkan.net i agencije

Čitaj još:   Zašto je DŽIHAN Abazović zatvorio kliniku u BG: Pale garancije, dug narastao na 15 miliona, plate ljekarima bile po 20.000 eura... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more