IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽESTOKO VRIJEĐAJU ERDOGANA: Krivična prijava protiv desničara Wildersa… (foto i video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan podnio danas krivičnu prijavu protiv lidera holandske krajnje desničarske Stranke slobode Geerta Wildersa zbog krivičnog djela “vrijeđanje predsjednika”…

ANKARA: Svijet, Zanimljivost, vijesti, srijeda…28. X 2020… 09: 39… ŽESTOKO VRIJEĐAJU ERDOGANA: Krivična prijava protiv desničara Wildersa… (foto i video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u krivičnoj prijavi koju je Erdoganov advokat Huseyin Aydın podnio glavnom državnom tužilaštvu u Ankari, navedeno je da je Wilders počinio kazneno djelo u kojem vrijeđao Erdogana.

U prijavi je istaknuto da to jasno predstavlja kršenje turskog zakona budući da je kazneno djelo usmjereno protiv predsjednika države.

U vezi s predmetnim krivičnim djelom, istaknuto je da nije moguće postove osumnjičenog Wildersa na društvenim mrežama tretirati u okviru slobode misli i izražavanja, advokat se poziva i na odluke Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima (ECHR).

– Sloboda izražavanja ne može se a smatrati neograničenim pravom i može biti ograničena na svrhe utvrđene u stavci 2. članka 10. ugovora. Ova situacija pokazuje da sloboda izražavanja nije apsolutno pravo i omogućuje intervenciju. Unatoč svojoj važnosti u demokratskom je se društvu, sloboda izražavanja nije apsolutna i podliježe određenim ograničenjima – navedeno je u prijavi.

Advokat Aydin podvlači kako je osumnjičeni Wilders, u svom postu kojim je ciljao na predsjednika Erdogana, koristio izraze koji vrijeđaju prvo čast pa i dostojanstvo predsjednika Turske, a krivično djelo je počinio javno ciljajući njegovu ličnost, dostojanstvo i ugled”.

Čitaj još:   Vic dana Oženio se Crnogorac Crnogorkom...

Uz sve navedeno, advokat Aydin je zatražio da se sada protiv osumnjičenog pokrene istraga za kazneno djelo i protiv njega otvori javna tužba…

Izvor: agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more