IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu, biće sagrađena kuća i imaće novi dom… (foto i video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u danas kako će u najkraćem mogućem roku biti izgrađen novi dom, stan ili kuću svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu…

IZMIR: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivost, Putovanja, vijesti, subota…31. X 2020…15: 59… Erdogan: Svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu, biće sagrađena kuća i imaće novi dom… (foto i video)

Erdogan je govorio na kongresu Stranke u Vanu, a tom prilikom se dotakao se i zemljotresa koji je pogodio grad Izmir, a u kojem je, prema posljednjim informacijama, smrtno stradalo najmanje 28 osoba povrijeđeno je i više od 850 osoba….

Turski predsjednik uputio poruke saučešća porodicama poginulih brojnih građana Izmira i cijelom turskom narodu, a povrijeđenima poželio što brži oporavak.

“Svim građanima Izmira čiji su domovi uništeni u zemljotresu, u najkraćem mogućem roku ćemo sagraditi i predati nove kuće”, poručio je Erdogan.

Majku i troje djece, koji su bili pod ruševinama stambene zgrade Doganlar, koja je uništena u zemljotresu u Izmiru, nakon 23 sata spasile su ekipe za traženje i spašavanje.

Čitaj još:   VELIKA TUGA u Jajcu: Grad se oprašta od nastradalog Begana Majdanca, dženaza i ukop 5. juna na mezarju Stražba- Bulići... (foto, video)

Ekipe su u jutarnjim satima čule zvuk ispod ruševina. Nakon toga su uspostavili komunikaciju s 38-godina majkom Seher Dereli Perincek s kojom je bilo četvero djece- blizanci od deset godina, sedmogodinji dječak i trogodišnja djevojčica.

U akciji je izvučena majka i troje djece, a u toku je akcija spašavanja još i četvrtog djeteta.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca potvrdio je da je u zemljotresu koji je pogodio Izmir, poginulo najmanje 28, a da se na liječenju nalaze 243 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

“Smrtno je stradalo 28 osoba.Na odjelima intenzivne njege nalazi se sedam osoba, tri su u teškom zdravstvenom stanju. Liječe se 243 osobe. Liječenje je završeno za 642 osobe”, naveo je Koca.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio područje nedaleko od samog distrikta Seferihisar, u Izmiru. I dalje traju akcije traženja i spašavanja.

Prema posljednjih informacijama, broj poginulih u zemljotresu u Izmiru povećan je na 28 a preko 800 osoba je ozlijeđeno…

izvor iBalkan.net / gencije aa

Čitaj još:   Prevrnula se cisterna, tečne čokolade, vatrogasci je satima, lopatama skupljali...
Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more