Erdogan: Svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu, biće sagrađena kuća i imaće novi dom… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u danas kako će u najkraćem mogućem roku biti izgrađen novi dom, stan ili kuću svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu…

IZMIR: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivost, Putovanja, vijesti, subota…31. X 2020…15: 59… Erdogan: Svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu, biće sagrađena kuća i imaće novi dom… (foto i video)

Erdogan je govorio na kongresu Stranke u Vanu, a tom prilikom se dotakao se i zemljotresa koji je pogodio grad Izmir, a u kojem je, prema posljednjim informacijama, smrtno stradalo najmanje 28 osoba povrijeđeno je i više od 850 osoba….

Turski predsjednik uputio poruke saučešća porodicama poginulih brojnih građana Izmira i cijelom turskom narodu, a povrijeđenima poželio što brži oporavak.

Čitaj još:   ANKARA: Uloga Erdogana u odlasku "Bijesnog psa"iz Sirije...

“Svim građanima Izmira čiji su domovi uništeni u zemljotresu, u najkraćem mogućem roku ćemo sagraditi i predati nove kuće”, poručio je Erdogan.

Majku i troje djece, koji su bili pod ruševinama stambene zgrade Doganlar, koja je uništena u zemljotresu u Izmiru, nakon 23 sata spasile su ekipe za traženje i spašavanje.

Ekipe su u jutarnjim satima čule zvuk ispod ruševina. Nakon toga su uspostavili komunikaciju s 38-godina majkom Seher Dereli Perincek s kojom je bilo četvero djece- blizanci od deset godina, sedmogodinji dječak i trogodišnja djevojčica.

U akciji je izvučena majka i troje djece, a u toku je akcija spašavanja još i četvrtog djeteta.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca potvrdio je da je u zemljotresu koji je pogodio Izmir, poginulo najmanje 28, a da se na liječenju nalaze 243 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

“Smrtno je stradalo 28 osoba.Na odjelima intenzivne njege nalazi se sedam osoba, tri su u teškom zdravstvenom stanju. Liječe se 243 osobe. Liječenje je završeno za 642 osobe”, naveo je Koca.

Čitaj još:   Horor scene u Cirihu: Srbin ispao kroz prozor JAVNE KUĆE... (foto)

Zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio područje nedaleko od samog distrikta Seferihisar, u Izmiru. I dalje traju akcije traženja i spašavanja.

Prema posljednjih informacijama, broj poginulih u zemljotresu u Izmiru povećan je na 28 a preko 800 osoba je ozlijeđeno…

izvor iBalkan.net / gencije aa

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});