IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO ĆE NASLIJEDITI AMFILOHIJA: Joanikije, Metodije, Kirilo?

Za izbor novog mitropolita je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

Mitropolit Amfilohije umro je juče u Podgorici i iako će tek sutra biti sahranjen u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, već se polemiše o tome ko bi mogao da “đeda” nasljedi na mjestu mitropolita crnogorsko-primorskog.

Crnogorski mediji pišu da se kao mogući nasljednici Amfilohija pominju – episkop Joanikije, episkop Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović koji je sada južnoamerički episkop.

Kako se bira mitropolit

Za izbor novog mitropolita je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

U slučaju da nema apsolutne većine, izbor se svodi na dvojicu koji su imali najviše glasova, a ukoliko i tada dođe do toga da obojica imaju isto glasova, patrijarh je taj koji donosi konačnu odluku.

Čitaj još:   MILO: ISTINA O AMFILOHIJU- NE BILO NAS AKO NE ODBRANIMO CRNOGORSKU NEZAVISNOST... (foto i video)

Episkopsko vijeće Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori formalno nema ovlaštenje kada je riječ o izboru novog mitropolita. Ipak, očekuje da se vjeće koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori svejedno bude uključeno u izbor Amfilohijevog nasljednika, piše Nova.rs.

U Episkopskom vijeću  trenutno se nalaze episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije – a neko od njih možda će nasljediti mitropolita Amfilohija.

izvor: SB

MILO: ISTINA O AMFILOHIJU- NE BILO NAS AKO NE ODBRANIMO CRNOGORSKU NEZAVISNOST… (foto i video)

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da Demokratska partija socijalista Read more

SKANDAL U CRNOJ GORI: Zbog transparenta Amfilohiju prekinut meč u Petrovcu…

ZBOG transparenta Amfilohiju prekinuta utakmica u Petrovcu... U Petrovcu je Read more

CRNA GORA NE SPAVA: ZNAČI LI DA JE MANDATAR”PRELEŽAO”VIRUS?

“U ime javnosti ove države, pitamo mandatara za sastav nove Read more