IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKI Ministar trezora i finansija Berat Albayrak danas podnio je ostavku! (foto i video)

Ministar trezora i finansija Berat Albayrak izjavio je da neće nastaviti svoju dužnost u Vladi i AK partiji…

ANKARA:Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja 08.11. 2020…17: 58 TURSKI Ministar trezora i finansija Berat Albayrak danas podnio je ostavku!

Ministar trezora i finansija Berat Albayrak objavio je danas da je podnio ostavku što je postavio na svom službenom Instagram nalogu.

Navodeći zdravstvene razloge kao razlog,Albayrak je rekao da u budućnosti štedjeti vrijeme za roditelje, suprugu i djecu.Albayrakova izjava postavljena je na njegovog Instagram naloga: „Odlučio sam da ne nastavim svoj posao u ministarstvu, koji obavljam oko pet godina, zbog svojih ličnih zdravstvenih problema.

U sljedećem razdoblju sada ću svoje vrijeme posvetiti svojoj majci, ocu, kao i supruzi i djeci, koji su godinama zanemarivali moje vrijeme zbog potrebe i nikada mi nisu uskratili podršku.

Ministar trezora i finansija Berat Albayrak objavio je da je dao ostavku na svom službenom Instagram nalogu.

Navodeći zdravstvene razloge kao razlog, Bert Albayrak je rekao da će se on u budućnosti štedjeti vrijeme za roditelje, suprugu i djecu.

Albayrakova izjava sa njegovog Instagram naloga: „Odlučio sam da lično ne nastavim svoj posao u ministarstvu, koji obavljam oko pet godina, sve zbog svojih zdravstvenih problema.

TURSKA ekonomija u drugom je tromjesečju palo 9,9 posto i to na godišnjoj razini, najsnažnije u deset godina, zbog zaustavljanja aktivnosti kako bi se suzbila zaraza koronavirusom, pokazuju u ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

Čitaj još:   PREMA TAKVIMU: Prvi dan Ramazanskog bajrama u petak, 21. aprila, vrijeme bajram- namaza je u... (foto)

U odnosu na prethodno tromjesečje, sezonski i kalendarski usklađen bruto domaći proizvod (BDP) pao je 11 posto, što je najveći kvartalni pad otkako je Turkstat počeo objavljivati izvješća.

U prvom tromjesečju gospodarstvo je na godišnjoj razini poraslo 4,4 % ,prema blago revidiranoj procjeni statističkog ureda, zahvaljujući tom samom procvatu kreditiranja netom prije izbijanja pandemije a i to u martu …

Ankara je tada zatvorila granice te škole i poslovanje određenih kompanija, uključujući mnoge fabrike, i uvela mjere karantene vikendom. Veći dio istog gospodarstva ponovno je pokrenut u lipnju, podsjeća Reuters.

Financijski sektor izdvajao 28-postotnim rastom u razdoblju od aprila do jula, dok su u značajnim sektorima industrije i usluga aktivnosti su pale za 16 i 25 posto, pokazuju najnoviji podaci.

Ključni turski sektor turizma snažno je pogođen sa,i, mjerama zatvaranja, uvedenim radi suzbijanja pandemije, pa se očekuje da će gospodarstvo ili ekonomija pasti u ovoj godini, primjećuje Reuters.

Ministar financija Berat Albayrak predviđa da bi cijela gospodarska aktivnost ove godine mogla pasti dva, ali i porasti jedan posto. Tako je komentirajući najnovije podatke na Twitteru, napisao je da su dobri kada se usporede s drugim zemljama.

Dodao je i da je Turska odlučna u nakani da u idućoj godini je trebala da otkloni posljedice koronavirusa.

To 770 milijardi dolara vrijedno gospodarstvo obično raste po stopama većim od pet posto, a glavni mu je pokretač građevinski sektor, koji se financira jeftinim inozemnim kreditima.

Čitaj još:   "DPS jedini siguran i nepokolebljiv BASTION CETINJA i istinski čuvar građanske i evropske CRNE GORE

Potom je u dvije godine dva puta palo u recesiju, zbog valutne krize u 2018. i 2019. i pandemije covida-19. Gledano na razini cijele godine, BDP je zadnji puta pao 2009.u jeku velike globalne krize, to za 4,7 posto, podsjeća Reuters.

Izvor Yurt Gazetesi

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more