IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRAMP NAKON PORAZA VRATIO SE U BIJELU KUĆU: Ima opciju a može da preokrenu izbore u njegovu korist… (foto i video)

Amerika je 7. novembra dobila novog predsjednika. Demokratski kandidat Džo Bajden odnio pobjedu u dvije ključne države i tako sebi obezbjedio 279 od 270 neophodnih elektorskih glasova da bi postao prvi čovjek SAD…

VAŠINGTON: Svijet, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 08.11. 2020…08 :18…TRAMP NAKON PORAZA VRATIO SE U BIJELU KUĆU: Ima opciju a može da preokrenu izbore u njegovu korist… (foto i video)

Donald Tramp je rezultate izbora dočekao igrajući golf i to u svom golf klubu u Virginiji, a nakon što je saznao da je Džo Bajden a i proglašen pobjednikom, vratio se u Bijelu kuću.

Nakon što je izašao iz golf kluba, dočekali su ga brojni simpatizeri, a Tramp je iskoristio priliku da se fotografiše i sa djevojkom koja se i upravo trebala vjenčati u golf klubu.

I dok narod na ulicama slavi pobedu Bajdena, Tramp viče da još nije sve gotovo i da je on osvojio izbore.

U slučaju da Donald Tramp ne prizna poraz i dostojanstveno napusti i Bijelu kuću, na raspolaganju mu je nekoliko opcija.Podizanje tužbe

Donald Tramp može da pokrene tužbu kako bi pokušao a i da zaustavi glasačke listiće koji su stigli prekasno i listiće koji se sa zakašnjenjem provjeravaju (tzv. “curing”). Radi se o praksi u kojoj glasači mogu da posjete izborne kancelarije kako bi riješili eventualne probleme koji su nastali usled dopisnog glasanja ili problema povezanih sa, na primer, zaboravom donošenja lične karte na glasanje. Tramp bi mogao i da on podnese tužbu da se ti glasovi koji su stigli kasno ne uvaže, ali da je i pitanje bi li mu to uopšte pomoglo.

Ponovno prebrojavanje

Čitaj još:   "Izađi napolje": Verbalni sukob IVANA Vukovića i MILANA Kneževića, na sjednici Skupštine CRNE GORE... (foto)

Do ponovnog brojanja glasova može doći ako je pobjeda bila nekom malom razlikom i ako neko (gubitnički kandidat, glasač, grupa glasača ili je i druga stranka koja ima interes) traži ponovno brojanje. U 39 država sam kandidat može da zatraži ponovno brojanje, a u 12 njih razlika između kandidata je i treba biti veća od određenog postotka kako bi kandidat to mogao da zatraži (Delaver,Džordžija,Misuri,Montana,Nju Nempšir,Severna Karolina, Severna Dakota, Južna Dakota, Teksas, Juta, Vermont i Virdžinia).

Arizona i Tenesi dozvoljavaju ponovno prebrojavanje samo uz sudski nalog. U Masačusetsu i Pensilvaniji, prebrojavanje mora biti zatraženo peticijom koju je potpisao određen broj registrovanih birača.

Kreće automatsko prebrojavanje

Automatsko ponovno brojanje stupa na snagu u 21 državi ako je razlika a to je između dva kandidata premala. Svaka država određuje svoju razliku, ali najčešće razlika treba da bude veća od 0,5 odsto između dva kandidata. A u sve uključivanje Ministarstva pravosuđa

Ako tužbe budu neuspešne i sud ih odbaci, Trampu preostaje da utiče a svi na elektorski koledž koji se sastaje 14. decembra kada elektori službeno a i biraju predsjednika i potpredsjednika. U 17 država elektori bi mogli da svi i postanu odmetnuti (faithless) da glasaju za kandidata koji nije dobio većinu glasova u toj državi i tako da preokrenu rezultat…

Čitaj još:   ZNA SE IDENTITET SRBA UHAPŠENIH U ŠPANIJI: U spektakularnoj akciji specijalaca privedena i jedna žena! (foto i video)

Izvor Jutarnji list.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more