IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA NA NOGAMA: Sveštenik Jovan i njegov sin Krsto otkopavali grobove, a nakon saslušanja…

Plamenac je, kaže dalje, “imao potrebu da provjeri da li se u tom grobu, a ispod pomenute veće kamene ploče, nalaze zemni ostaci Arsenija, odnosno da li se pored zemnih ostataka nalaze insigije sa kojima se sahranjuju episkopi”.

Jovan Plamenac (65), paroh SPC iz Bara, uz to se predstavio i kao dopisnik jednog portala, priznao je da je, sa sinom Krstom, otkopao grobnicu u porti Manastira Pokrov Presvete Bogorodice u Gornjim Brčelima.

Plamenac je danas u CB Bar, u prisustvu advokata Marka Čarmaka, dao izjavu u svojstvu građanina. Nakon toga, Plamenac i sin su uhapšeni pod sumnjom da su izvršili oštećenje nadgrobnog spomenika i grobnice i time počinili krivično djelo – povreda groba.

Na zapisnik je Plamenac kazao da je prošle godine dobio blagoslov od Amfilohija Radovića “da postavi obilježje na grobu Mitropolita Crnogorskog Arsenija Plamenca iz 18. vijeka”.

Međutim, Jovan Plamenac ne tvrdi da mu je Amfilohije dao i “blagoslov” i da otvara i raskopava grobnicu:

“Mitropolit Amfilohije je tada dao blagoslov da se postavi nadgrobni natpis Arseniju Plamencu i mene je za to zadužio, s obzirom da je to moj predak i moj mitropolit iz našeg sela”.

Plamenac je, kaže dalje, “imao potrebu da provjeri da li se u tom grobu, a ispod pomenute veće kamene ploče, nalaze zemni ostaci Arsenija, odnosno da li se pored zemnih ostataka nalaze insigije sa kojima se sahranjuju episkopi”.

I “prije nekih 20-ak dana ja sam odlučio da pomjerim nadgrobnu ploču”.

Čitaj još:   Eksplozija na Floridi: Na desetine povrijeđenih u trgovačkom centru...

“Sa sinom Krstom pošao sam u dvorište navedenog manastira. Po dolasku, ja sam se javio upraviteljici manastira Oliveri Ostojić i rekao sam joj da ću provjeriti da li se u grobu nalaze zemni ostaci mitropolita Arsenija”. 

U izjavi on ne navodi da li se igumanija saglasila s njegovom namjerom da otvara grobnicu u porti manastira. U to vrijeme, Amfilohije je ležao u KC Podgorica. Plamenac je paroh za Dobre Vode (6. parohija), blizu Bara, tj. ni unutar SPC nema nikakvu nadležnost nad manastirom u Gornje Brčele.

“Ja i Krsto smo pomjerili veću nadgrobnu ploču. Nijesmo zatekli ispod iste grobnicu koju smo očekivali, već je u istoj bilo nasuto dosta šuta, koji smo mi ISKOPALI. A zatim smo na zapadnoj strani grobnice primjetili KOSTI I TRI LOBANJE LJUDSKOG PORIJEKLA. Ali mi tada nijesmo vidjeli, odnosno nismo pronašli, bilo kakva vladičanska obilježja, koja sam ja očekivao da ćemo naći”..

Ispod kostiju, nastavlja Plamenac, “nalazi se tvrdi materijal, koji bi mogao da bude druga kamena ploča, ispod kojih bi se mogli nalaziti zemni ostaci vladike Arsenija Plamenca”.

Raskopanu grobnicu, kaže Plamenac, pokrio je sa “DVIJE DASKE I PREKO NJIH NAJLON”. I tvrdi da je o svemu htio da obavijesti “stručna lica”.

“Nijesam pomjerao kosti”, tvrdi.

“GROBNICU SAM KONZERVIRAO ONAKO KAKO TO RADE ARHEILOZI”, saopštio je Plamenac, inače po “obrazovanju” nesvršeni student astronomije.

Čitaj još:   JAKOV na Milov tron, ista je bruka kao JOAKIJE na tron Svetoga Petra Cetinjskog... (foto)

On tvrdi da mu nije poznato da je to “grobno mjesto zaštićeno i registrovano kao kulturno dobro”.

Doslovno je kazao da u grobnici Arsenija “osim uklanjanja šuta i RAZNIH DRUGIH OTPADAKA, nijesam izvršio bilo kakvu drugu radnju”!

“U međuvremenu, pogoršalo se vrijeme, a i imao sam obaveza oko prisustva sahrani upokojenog mitropolita Amfilohija, pa iz tog razloga nijesam mogao nastaviti radove”.

izvor: SB

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more