IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr Kon: Nismo daleko od katastrofe, ako ne zaustavimo virus, onda će on nas…(foto i video)

Procjene su da je inficiranih znatno više nego što je službeno registrovano a istraživanja pokazala su da je broj zaraženih 10 do 20 puta veći a i od broja koji se službeno registrira, ukazao je Kon…

BEOGRAD: Regija, Recepti, vijesti, srijeda 11.11.2020…13: 48… Dr Kon nismo daleko od katastrofe,ako ne zaustavimo virus,onda će on nas…(foto i video)

Srbija nije jako daleko od katastrofalne epidemiološke situacije, upozorio je u utorak navečer član kriznog štaba srbijanske vlade epidemiolog Predrag Kon, nakon što je oboren dosadašnji rekord po broju novozaraženih na dnevnoj razini.

“To je situacija u kojoj se ljudi više nemaju gdje liječiti. Moramo i prvo zaustaviti virus, a ako ga mi ne zaustavimo, onda će on nas”, rekao je Kon u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije, danu kad su u Srbiji prijavljena 2823 slučaja zaraze covidom-19, što je novi dnevni rekord od početka epidemije 6. marta.

Procjene su da je inficiranih znatno više nego što je službeno registrovano. Istraživanja rađena u zapadnoevropskim zemljama pokazala su da je broj zaraženih 10 do 20 puta veći od onog broja koji se službeno registrira, ukazao je Kon, dovodeći u vezu tu statistiku s epidemiološkom situacijom u Srbiji.

“Takvom analogijom, ako imate 1000 prosječno zaraženih na dan, vi onda dnevno imate oko 10.000 do 20.000 onih koji su zarazni, a da to niti ne znaju. Mora se reći da oni polako prestaju biti zarazni poslije sedmicu do 10 dana, poslije 14 dana svakako”, objasnio je Kon.

Čitaj još:   In memoriam Rajko Cerović: Čovjek herojskog života... (foto, video)

Umjesto da se suprotstavimo virusu, mi se suprotstavljamo mjerama, prokomentarisao je Kon apelovao da izbjegavajz slavlja i okupljanja, te da građani nose maske, čuvajući tako i vlastito i tuđe zdravlje...

Vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa tokom prvog vala proglašeno je 15. marta, kada je, po službenim podacima, bilo 46 zaraženih, te 23 pacijenta na bolničkom liječenju, a samo jedan na respiratoru.

Prema podacima s internetske stranice covid19.rs Ministarstva zdravstva, vrh prvog vala po broju novozaraženih bio je 16. aprila sa 445 slučajeva na dnevnoj razini, u drugom valu 26. jula sa 467 novozaraženih, a dnevni rekord od početka epidemije su današnja 2.823 slučaja zaraze covidom-19.

Najviše pacijenata na bolničkom liječenju u prvom korona valu bilo je prijavljeno 19. aprila – 3.900, u drugom valu 15. jula – 4.858, a danas ih je 2.764.

Srbija je na intenzivnoj njezi i na respiratorima u prvom udaru korone najviše najtežih pacijenata na dnevnoj razini imala 12. aprila– 146, a u drugom valu 22. jula bilo ih je 205, a u utorak ih je prijavljeno 126.

Na dan kad je Skupština usvojila prijedlog o ukidanju vanrednog stanja, i 6. maja, uoči kampanje za parlamentarne izbore 21. juna, bilo je registrovano 114 novozaraženih koronavirusom i 1.750 na bolničkom liječenju, od kojih 48 na respiratorima. Srbija je od početka epidemije 6. marta testirala 1.442. 642 uzorka,od toga 13.091 u posljednja 24 sata do sada je potvrđeno ukupno 66.888 slučajeva zaraze.

Čitaj još:   EKSKLUZIVNO: Kompromitujući snimak JAKOVA Milatovića iz ”VAR sobe” u rukama Beograda i Moskve! (foto)

S današnjim danom službeno je registrovano 915 umrlih od posljedica infekcije koronavirusom, a stopa smrtnosti danas je na razini i to 1,37 posto, piše Hina...

Izvor Hina.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more