IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PEĆANIN ZA CRNOGORSKI PORTAL: Pobjedom Bajdena otići će u paramparčad svi projekti Srpskog svijeta… (foto i video)

Sarajevski advokat i nekadašnji novinar, Senad Pećanin, bio gost današnje i Drugačije radio veze…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti,srijeda,11.11.2020…20:48… PEĆANIN ZA CRNOGORSKI PORTAL: Pobjedom Bajdena otići će u paramparčad svi projekti Srpskog svijeta… (foto i video)

Senad Pećanin govoreći o mogućim promjenama politike SAD na Balkanu, a nakon pobjede Džo Bajdena je kazao da je promjena stanara u Bijeloj kući a ohrabrujuća vijest za prozapadne snage…

“Promjena u Bijeloj kući nagoviještaj promjene koja će u paramparčad otići, prije svega svi projekti Srpskog sveta, što eufemizam za projekat ‘Velike Srbije’. Stoga, svi oni koji svoje nade vežu za budućnost ali EU i NATO, imaju razloga za optimizam”.

Ocjena da je Bidenovom pobjedom zaustavljena Vučićeva hegemonija u regionu, po Pećaninu ima smisla. Srbijanska politika je, kako kaže, sav ulog bacila na jednu, gubitnički kartu i to će imati posljedica.

“Nesumnjivo je da je Bajden možda prvi američki predsjednik koji jako dobro osobno zna stavove i situaciju u regionu. Koji zna prirodu svih velikosrpskih državnih ambicija kada je region u pitanju, koji osobno zna manje više sve lidere regiona u zadnjih trideset godina. Tako da ima puno razloga za optimizam da će se velikodržavne aspiracije na Balkanu svesti na nivo koji neće dovesti čitav region u situaciju kakva je danas”.

Kada se ponovo osnaži partnerstvo EU i SAD, našim regionom baviće se ali i svim puno kompententnije osobe i osobe koje imaju mogućnost strateškog promišljanja i koje neće ignorisati činjenice koje su više nego sasvim jasne na terenu”.

Čitaj još:   DARKO Šuković: ALEKSANDRA Vučića, će stavljanje šape na CRNU GORU, zadovoljiti na neko vrijeme, vrlo brzo preći će na BOSNU... (foto, video)

Upitan hoće li Bajden imati u Evropi ozbiljne partnere, Pećanin smatra da je nesumljivo da će doći do promjene u odnosima na bolje.

“Izbor Bajdena relaksiraće odnos između EU I SAD-a, na način da će se promijeniti stajalište Trampovo prema EU koje je bilo neprijateljsko. On je taj koji je javno ohrabrivao Bregzit, on  je taj koji je uveo tarife na proizvode i praktično objavio trgovinski rat EU, a taj koji je podržavao autokratske lidere. Odnosi će biti u zoni puno predvidljivijih nego što je to slučaj sa dosadašnjom vladavinom Trampa”.

Puno je razloga za utemeljenost ocjene u regionu i BiH, da počinje zalazak Milorada Dodika i zaokret Dragana Čovića.

“Što se tiče same čestitke Dragana Čovića Bajdenu, ona ima taj jednak značaj kao i čestitka Nebojiše Medojevića Donaldu Trumpu. Sasvim je izvjesno da politike koje personificiraju Dodik i Čović u BiH imaju svim razloga za zabrionutost i nesumnjivo je da je Dodik na putu na kojem će biti vrlo teško, čak i nemoguće, izgraditi poziciju u kojoj je moguć i partnerski odnos u kojem će SAD podržavati ono što on godinama radi , mrcvari BiH i postaje remetilački faktor u čitavom regionu. Sa te iste strane Dodik će se još više vezati za Rusiju i za Beograd, ali je pitanje kako će Beograd poziciju zauzeti”...

Izvor (SB)

Čitaj još:   VELIKI PREOKRET: Rat pred ruskim vratima- hodaju poraženi vojnici, detonacije odjekuju, panika… (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more