IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOGORSKI PREMIJER MARKOVIĆ JASNO OZNAČIO KRIVCA ZA SKOK BROJA NOVOZARAŽENIH: “Ljubili su mrtvo tijelo Amfilohija, iako je umro od “koronavirusa”

Crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je da su politički prvaci nove vlasti, zajedno sa dijelom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) osim organizovanja vjersko-političkih okupljanja, i u javnosti kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mjera NKT, što je direktno ugrozilo zdravlje građana.

Marković i predstavnici Udruženja ugostitelja saglasili su se na sastanku da treba odložiti najavljeno jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a da NKT do prekosutra sagleda zdravstveno-bezbjednosni i ekonomski efekat važećih mjera.

Ugostitelji su najavili da će sutra otvoriti lokale iako je u nekoliko crnogorskih gradova njihov rad zabranjen zbog loše epidemiološke situacije.

Na današnjem sastanku je ocijenjeno da su ugostitelji u velikoj mjeri odgovorno poštovali propisane mjere, te da ugostiteljski objekti nisu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom.

Marković je ukazao da je Vlada u proteklih osam mjeseci suočavanja sa pandemijom uspjela da obezbijedi funkcionisanje zdravstvenog sistema, redovna i dodatna izdvajanja za zarade i nagrade zdravstvenih radnika, kao i sve potrebne preparate i medicinsku opremu.

Čitaj još:   AKADEMIK Abdulah Sidran, nije više na intenzivnoj njezi zdravstveno stanje mu je sve bolje i bolje...(foto)

Paralelno, subvencije privredi i zaposlenima premašile su 50 miliona eura.

Ocijenjeno je da je osim reakcija iz Uprave policije, izostalo odgovorno i profesionalno postupanje mnogih drugih institucija, koje imaju zakonsku obavezu da sankcionišu prekršaje i krivična djela protiv javnog zdravlja.

Mjere NKT-a su grubo kršene prilikom sahrane mitropolita Amfilohija Radovića, kada su vjernici ali i mandatar Zdravko Krivokapić i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić ljubili njegovo mrtvo tijelo, iako je umro od posljedica koronavirusa.

Stotine vjernika se pričestilo iz iste kašike, mnogi nisu nosili maske. Iste scene su se ponovile i na obilježavanju sedmodnevnog pomena.

Predmet istrage nadležnih organa je i kako su sveštenici ali i ambasador Srbije Vladimir Božović i biznismen Miodrag Daka Davidović ušli u Klinički centar da preuzmu Amfilohijeve posmrtne ostatke.

Nadležni istražuju ko je dozvolio stotinama ljekara i medicinskog osoblja da uđu na internu kliniku koja je Covid odjeljenje i da isprate Amfilohija.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more