IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Veliki povratak Hillari Klinton, Bajden joj je namijenio posebnu funkciju! (foto i video)

Američki mediji danima pišu o tome ko bi mogao da se nađe u budućoj administraciji Džo Bajdena pa je tako i bivša državna sekretarka Hillari Klinton viđena kao nova…

VAŠINGTON: Svijet, Ekonomija, Putovanja, vijesti, petak, 13. 11. 2020…18: 38 … Veliki povratak Hillari Klinton, Bajden joj je namijenio posebnu funkciju! (foto i video)

Ona bi tako mogla da zastupa stavove SAD i na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a, na kojima se, kao što je poznato,svakih šest mjeseci razmatra izvještaj OHR-a o situaciji u BiH. Pozivajući se na neimenovane izvore, “Washington Post” piše da Džo Bajiden razmatra kandidaturu supruge i to je nekadašnjeg predsjednika Billa Klintona, ali da ovaj aranžman još nije dogovoren. 

Nekadašnja prva dama, senatorica i to je državna sekretarka Hillari Rodham Clinton već je imala nekoliko uloga u američkoj politici, a i te 2016. godine bila je nadomak svoje dugogodišnje ambicije i sna- a i da preuzme ključnu poziciju vođe svjetske supersile postane predsjednica, kao prva žena u historiji Sjedinjenih Američkih Država. 

Hillari Klinton imala je dva miliona glasova više od Donalda Trampa, ali je, ipak, pobjednik izbora bio je Tramp zbog specifičnog američkog izbornog je sistema, prema kojem je republikanac osvojio države koje nose 306 elektora , prema 232 onih iz stranke Hillari Klinton. Za Hillari Klinton je tako glasalo 64,4 miliona građana SAD-a koji su izašli na izbore, za Trampa 62,3 miliona. U postocima, to je 48,1 posto za Klinton naprema 46,5 posto za Trampa.

Čitaj još:   Sergej PORUČIO VUČKU: "Vučiću, plačip*čko, ovde sve staje!" (video)

U historiji SAD-a takve stvari su se događale, ne često, ali se tu i tamo doista događalo da kandidat sa manje glasova pobijedi na izborima...

Izvor agencije

NAJNOVIJA VIJEST: POTVRĐENO, ČEDA NEMA TUMOR?

Različite informacije o zdravlju lidera LDP Čedomira Jovanovića danima se smjenjuju Read more

REDŽEP TAYIP Erdogan javno primio vakcinu protiv koronavirusa… (foto i video)

Nakon vakcinacije, Tayip Erdogan je u izjavi za medije naglasio Read more