IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Popov: DRITAN predložio Krivokapića a pok. AMFILOHIJE UĆUTKAO Mandićevo protivljenje

Direktor Centra za regionalizam otkrio kako je pokojni mitropolit crnogorsko-primorski u Manastiru Ostrog presudno uticao na izbor mandatara za sastav vlade

Direktor Centra za regionalizam i jedan od kopredsjednika Igmanske inicijative Aleksandar Popov otkrio je u intervjuu za N1 televiziju da je pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, na sastanku parlamentarne većine u Manastiru Ostrog, presudno uticao da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove crnogorske vlade.

Popov je kazao da mu je ,,lično Dritan Abazović pričao kako su izgledali razgovori u Manastiru Ostrog kada je bilo dogovarano ko će da bude mandatar za sasatav vlade“.

”Kada je Abazović predložio Zdravka Krivokapića za mandatara jer je predvodio listu ,,Za budućnost Crne Gore“, u tom trenutku je skočio Andrija Mandić i rekao da to ne dolazi u obzir, a da je Amfilohije, koji je tada bio u punoj snazi, samo odmahnuo rukom, na šta su ovi Mandićevi samo ućutali i nevoljno prihvatili tu opciju” citirao je Popov Abazovićeve riječi.

Na pitanje kako to da je lider liste ,,Za budućnost Crne Gore“ zaratio sa strankama iz te koalicije, Popov kaže da se desilo nešto što niko nije očekivao.

”Tu je riječ o iznevjerenim nadama ili očekivanjima. Tu se desilo nešto što se nije očekivalo, da je mitropolit Amfilohije pred smrt pokazao političku mudrost, shvatio je da, ako bude forsirao prosrpske snage, da će izgubiti sve druge u Crnoj Gori, one procrnogorske snage, a oni ipak čine većinu građana te zemlje. Na taj način je SPC, a posebno Mitropolija, zadržala ključnu ulogu i u budućim političkim zbivanjima, bez obzira što Amfilohija fizički više nema. Tu treba da se formira ekspertska vlada,” rekao je Popov sa čijom se konstatacijom nije saglasio voditelj navodeći da je upitno njihovo ekspertsko znanje i da dosta kandidata dolazi sa liste nevladine organizacije koju je osnovao Krivokapić i koja je podržavala SPC tokom litija.

Čitaj još:   POČETAK NOVE ERE: Olaf Šolc od danas je kancelar Njemačke... (foto, video)

Kaže i da je mandatar Krivokapić tražio da mu se da – ne 100, nego 200 dana fore“ -zbog okolnosti pod kojima je formirao vladu, ali i da, ,,prije svega, iz Demokratskog fronta izražavaju nervozu i zlovolju zbog toga što nijesu lično učestvovali u toj vladi i bojim se da će je oni spoticati, ma kako radila, da bi onda oni možda došli na vlast“.

”Ali to je šansa za demokratske, građanske snage, koje predvode Dritan Abazović i Aleksa Bečić. Građanima je dosta i podjela i neizvjesnosti, i žele normalnost, a ove dvije stranke im to nude. Ako neko napravi pogrešne korake, prije svega mislim na Demokratski front, oni će biti najveći gubitnici. Vidjećemo šta će da bude i pitanje je da li su svjesni koliko će da izgube. Možda je to šansa da dvije građanske stranke dobiju još procenata ukoliko dođe do novih izbora. Ekspertska vlada bez političara iz DF-a neće izgurati cio mandat” zaključio je Popov.

Čitaj još:   DOK ČEKAMO MANJINSKU VLADU BEZ CRNOGORACA: Putin gubi na svim frontovima, osim u CRNOJ GORA...

izvor: pobjeda

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more