IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Strani mediji o sahrani İrineja: KORONA NE POZNAJE BOGA…

Svetske agencije izveštavaju o sahrani patrijarha Irineja, navodeći da ožalošćeni vernici i Crkva ignorišu mere protiv korone. “Vlasti su nevoljne da nametnu stroga sanitarna ograničenja moćnoj Crkvi”, piše Rojters.

Hiljade ožalošćenih odali su u nedelju poštu patrijarhu Irineju, lideru Srpske pravoslavne crkve koji je umro od kovida-19 tokom rekordne poplave novih slučajeva korone u zemlji, prenosi Frans pres (AFP). 

Agencija je navela da vernici prisustvuju liturgiji, ali zbog mera predostrožnosti ne mogu da priđu kovčegu.

„Ne plašim se (virusa). Vera je jača od svega“, rekao je jedan čovek za AFP pred Hramom Svetog Save, gde će Irinej počivati u kripti.

AFP podseća da su da mnogi vernici u subotu ispunili hram Svetog arhangela Mihaila, „ljubili kovčeg prekriven pleksiglasom i primili pričest koja se tradicionalno daje iz iste kašike“.

Agencija ocenjuje da je smrt patrijarha „veliki udarac“ za SPC posebno nakon što je takođe od posledica virusa umro „moćni crnogorski mitropolit Amfilohije koji se smatrao drugim čovekom“ crkve.

Na sahrani Amfilohija u Podgorici, podseća AFP, „većina sveštenika, uključujući Irineja, nije nosila maske, a hiljade prisutnih nisu poštovali mere odstojanja“.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. novembar 2019. godine...

Vlast toleriše crkvena okupljanja

Asošiejted pres (AP) piše da smrt dvojice visokih glavešina SPC nameće pitanje da li neke religijske institucije preduzimaju dovoljno kako bi usporile širenje virusa.

I ova agencija piše da su u subotu građani koji su odavali poštu patrijarhu „ignorisali“ mere opreza te da su neki ljubili stakleni pokrov na kovčegu „uprkos upozorenjima srpskih epidemiologa da to ne treba da se radi“.

Rojters prenosi izjavu epidemiologa Predraga Kona koji je rekao: „Takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali je, sa druge strane, to nešto što niko ne može da zabrani.“

Agencija podseća da je srpska Vlada pooštrila mere protiv korone, ali dodaje da su „vlasti nevoljne da nametnu stroga sanitarna ograničenja moćnoj Crkvi“.

Smrti Irineja i Amfilohija kratak tekst je posvetio i vodeći nemački tabloid Bild u nedeljnom izdanju. Naslov glasi: „Korona ne poznaje ni Boga ni religiju“.

izvor: face.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more