IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PARIZ: Burna rasprava u Francuskoj o provjeri nevinosti… (foto i video)

Francuska je jedna od 20 zemalja na planeti u kojoj se vrše provjere da li je žena djevica, a povodom predloga da se zabrani takva praksa, javnost je i te podjeljena…

PARIZ: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda 25.XI 2020. 23: 09… PARIZ: Burna rasprava u Francuskoj o provjeri nevinosti… (foto i video)

Dok neki aktivisti i Ujedinjeni narodi traže zabranu te “varvarske prakse”, drugi upozoravaju da bi se položaj određenog broja muslimanki zbog toga mogao znatno pogoršati.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, provjera nevinosti žene sprovodi se u najmanje 20 zemalja u svijetu, ponekad se ona vrši prinudno, pošto porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste žene za procjenu časti ili socijalne vrijednosti.

U Evropi se, prema navodima SZO, testovi vrše ali i u Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji, prenose agencije.

U Francuskoj provjera nevinosti najčešća praksa među muslimanima, kao i među pojedinim romskim porodicama koje traže dokaz da je djevojka prvo djevica prije stupanja u brak.

Francuska ima najveći broj muslimana u Evropi, oko pet miliona, tj. 7 do 8 posto stanovništva.

Ujedinjene nacije upozorile su da su takvi testovi bolni, neprecizni i da predstavljaju kršenje ljudskih prava, ocjenivši da za njih nema mjesta u modernom društvu.

Ali, nisu svi saglasni s time, a neki sturčnjaci upozoravaju na neželjene a to su posledice predložene zabrane provjere nevinosti u Francuskoj, koja je to u dio šireg predloga zakona o islamskom separatizmu, koji će se pred a to je parlamentom naći sledećeg mjeseca.

Čitaj još:   DAVOR DRAGIČEVIĆ: "Osnivamo stranku, imamo kandidata za Banja Luku..."

Prema nacrtu zakona, predsjednik Emanuel Makron predlaže kaznu i zatvora od jedne godine i 15.000 eura novčane kazne za luekare koji izdaju takve potvrde. Taj zakon treba da osnažiti sekularne vrednosti i borbu protiv islamskog separatizma koji, kako je upozorio Makron, prijeti da pregazi neke zajednice.

Kako objašnjavaju ljekari, žene bi mogle da plaćaju prekomjerne naknade a i za ilegalne testove ili rizikuju da se suoče s nasilnim ponašanjem članova porodice, bilo da je riječ o partnerima ili budućoj rodbini s strane supruga, ako nemaju dokaz o svojoj nevinosti.

“Kažnjavanjem ljekara zatvoriće se jedina vrata za pacijente, gdje bi oni mogli da nađu pomoć i dobiju savjet. To nesumnjivo promoviše i to crno tržište za dobijanje potvrde, što će sumnjive apoteke skupo i to da naplate”, kaže ginekolog iz Pariza i glavni ljekar u prihvatilištu prvo i za žrtve nasilja “Mezon de Fam” Gada Hatem Gancer.

Nešto ranije je Turski predsjednik Radžep Tajip Erdogan napao je sve mjere francuskog kolege Emmanuela Makrona za borbu protiv tog islamističkog aktivizma, tvrdeći kako su one osveta muslimanima. Po njegovim riječima antimuslimanski diskurs je najprofitabilnije oruđe zapadnih političara.

Čitaj još:   OD SUTRA 12 šljiva na dan za jake kosti i nizak holesterol...

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

izvor agencije

STANIVUKOVIĆ IPAK STIGAO u Mostar: Možda se spustim do Starog mosta… (foto)

Zbog izjava zabrani negiranja genocida, su organizatori tradicionalnih skokova sa Read more

POSLIJE OTKAZIVANJA GOSTOPRIMSTVA: Draško Stanivuković danas ipak u Mostaru… (foto)

Gradonačelnik Banja Luke je nakon povlačenja pozivnice odgovorio Organizacijskom odboru Read more

SPAJIĆ PROGOVORIO NA JAPANSKOM: Crnoj Gori važne investicije… (foto i video)

Milojko Spajić je u delegaciji predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića prilikom Read more