IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REGION POD KATANCEM: Policijski čas i stroge kazne… (foto i video)

Najstrože mjere za sprečavanje širenja koronavirusa u regionu su u i u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori...

BEOGRAD- ZAGREB- PODGORICA: Region, Crna Hronika, vijesti, četvrtak 26. XI 2020… 22: 09… REGION POD KATANCEM: Policijski čas i stroge kazne… (foto i video)

Dok su u Srbiji epidemiološke mjere mahom i dalje na nivou preporuka i “lične odgovornosti” građana, u zemljama u okruženju, vlasti su pod pritiskom rekordnog broja novozaraženih i umrlih uvele rigorozne su to mjere zaštite, uključujući policijski čas i drakonske kazne recimo za nepridržavanje istih. Problem je što i pored mera, broj novih slučajeva koronavirusa i umrlih raste.

Najstrože mjere za sprečavanje širenja koronavirusa u regionu su u redom u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Hrvatska

Zbog rekordnog broja novozaraženih i umrlih u Hrvatskoj će za vikend biti uvedene najstrože epidemiološke mjere od proljećnog zatvaranja koje će da i traje sve do Božića.

Svi javni događaji, pa tako i svadbe moraće da se završe u 22 sata. U 22 sata će morati da budu zatvoriti svi ugostiteljski objekti, dakle i kafići i restorani. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola u prodavnicama, na kioscima i benzinskim pumpama

Zabranjuju se javni događaj i okupljanja na kojima je više od 25 osoba i na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti ali i da prisutno 10 osoba. Obavezno je korišćenje maski na otvorenom kada nije ni moguće držati distancu od 1,5 metar.

Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje e svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše i to 25 osoba, saučešće se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinfikovanje ali zajedničkih površina.

Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano sve je i najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju sve i osigurati da se prostori provetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja i osoba i da se svi pridržavaju mjera.

U javnom prevozu popunjenost ne smije premašiti 40 odsto mjesta. Vozači, zaposleni i putnici obavezni su da imaju maske na licu. Kontrolu sprovoditi inspektori ministarstva saobraćaja, policijski službenici. Kada je riječ o tim prodavnicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaći obaveštenje o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru.

Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. A i ograničenje radnog vremena za pekare je do 22 sata, zabrana prodaje sve od alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kazina,automat klubova, onda kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i ekonomskih događanja.

Čitaj još:   DIVLJALI USRED POLICIJSKOG SATA -''JELI BUNIKE''

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata,restorana kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja” rekao je i dodao da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili ličnim ali i to preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama. Obustavlja se rad kao i prvo teretana, sportski događaji, kazao je premijer. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve takmičenja. Nema proba nikakvih amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih i ni igraonica, nema plesnih škola. U bioskopu nema konzumacije hrane.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa registrovano 4.009 novozaraženih, a i da je preminula 51 osoba.

Slovenija

U Sloveniji su već nedeljama na snazi drastične mjere zaštite, zbog upornog rasta broja novozaraženih i umrlih, premijer Janez Janša je najavio da će se i mjere ostati na snazi do daljneg.

Slovenija je ukinula javni prevoz, nastava se obavlja na daljinu, a da i se zatvoreni i vrtići osim za decu zaposlenih u neophodnim službama. Sve prodavnice, osim onih koje prodaju hranu su zatvorene. A sva ista okupljanja, osim članova istog domaćinstva, biće potpuno zabranjena.

Uz to, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja, ali bez svadbenih svečanosti, i to osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

U Sloveniji zadnja 24 je potvrđeno 1.767 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 46 obolelih.

Infektolog Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za Covid-19, izjavila je da uprkos tome što su najstrože mjere u Sloveniji na snazi već mjesec dana, drugi talas epidemije ne stišava, iako je to nekim zemljama poput Austrije uspjelo već nakon nekoliko nedelja od uvođenja strogih mjera.

To je, kaže ona, i rezultat stalnih “polemika” oko svrsishodnosti mjera, koje forsiraju mediji i deo javnosti, što rezultira smanjivanjem opreza i pridržavanja mjera.

Kako ovih dana prenose neki mediji, Beović je ovih dana policiji prijavila te anonimne prijetnje koje su joj zbog njenog rada u stručnom timu upućivane e-poštom, a isto je učinio i još jedan član vladine stručne skupine.

Relaksacija nekih mjera možda se može očekivati tek oko Božića. Najstrože epidemiološke mjere u Sloveniji na snazi su već mejsec dana, do značajnijeg smanjivanja širenja zaraze još nije došlo, a vlada prema odluci Ustavnog je i suda svake nedelje mora da odlučuje o daljem produžavanju mjera ili to je i njihovom ublažavanju.

Čitaj još:   Darko Lazić bankrotirao: Nema para za kaznu, pa moli da plati na RATE!

Crna Gora

U Crnoj Gori, gde je situacija izuzetno teška, Nacionalno koordinaciono tjelo za zarazne bolesti uvelo je policijski čas koji je na snazi od 19h do 5 ujutru.

Ko prekrši policijski čas u Crnoj Gori koji je uveden kao mjera sprečavanja širenja koronavirusa zaprećena je kazna zatvora do jedne godine, i novčana kazna od 600 do 8.000 eura.

“Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije NKT je na predlog i da Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da skrati radno vrijeme ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti sa sadašnjih 07:00 – 20:00 na 07:00 18:00 i produži primenu mjere zabrane napuštanja objekta stanovanja sa sadašnjih 21:00 – 05:00 na 19:00 – 05:00 narednog dana. Mjere će se primenjivati od srijede, 25. novembra 2020. u 00:00 do 8. decembra do kada se produžava se i primena mjera donijetih 13. novembra”, a to je saopšteno je iz NKT.

U Crnoj Gori su već snazi mjere zatvaranja zabrane aktivnosti u teretanama , fitnes centrima, sportskim salama (“balonoma”) za rekreaciju, drugim je i to zatvorenim objektima ovog tipa kao i u dečjim igraonicama.

Maske, fizička distanca, higihena ruku su u Crnoj Gori, kao ali u svim ostalim zamljama regiona, obavezne.

izvor nova s

Policijski sat za Praznik rada od 30. APRILA DO 4. MAJA… (foto)

Kako se saznaje Vlada dala predlog Skupštini po pitanju novih Read more

DIVLJALI USRED POLICIJSKOG SATA -”JELI BUNIKE”

Policija u Sremskoj Mitrovici podneće prijavu protiv dvojice dvadesetsedmogodišnjih muškaraca, Read more

Vozio pijan za vrijeme policijskog časa i glasno protestovao u pritvoru… (foto)

Beograđanin uhapšen zbog saobraćajnog prekršaja i vožnje u pijanom stanje, Read more

Darko Lazić bankrotirao: Nema para za kaznu, pa moli da plati na RATE!

Darko Lazić uhvaćen kako upravlja autom za vrijeme policijskog časa Read more