IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOGORCI ODLUČNI- IPAK PROTJERUJE AMBASADORA SRBIJE: NE MOŽEMO TOLERISATI PONIŽAVANJE…

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića presonom non grata, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su kazali,  oni, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Republike Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

-Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese – kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, “za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj historiji.

Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja”.

Oni su kazali da zbog toga “ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku.”

Čitaj još:   SARAJEVO- DETALJI LIKVIDACIJE: Uhapšen Eldin Hodžić, hicem iz vatrenog oružja usmrtio suprugu... (foto)

Oni su dodali da je neshvatljiva  izjava premijerke Srbije Ane Brnabić  i da u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srbijanske  Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

-Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, kaže se u saopštenju.

On i tvrde da je Crna Gora  u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, “što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima”.

– Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, zaključeno je u saopštenju MVP, prenijelu su “Vijesti”.

Čitaj još:   HIT NAD HITOVIMA Ivan Ivanović napravio parodiju na Vučićev penal... (foto i video)

izvor: vijesti.me

ŠTA KAŽU STRANCI I ENCIKLOPEDIJE: Je li Tesla Hrvat, Srbin ili Amerikanac?

Lik Nikole Tesle trebao krasiti hrvatsku eurokovanicu, ovaj svjetski poznati Read more