IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Podnijet zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova- ODUZETI CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO VESNI BRATIĆ…

NVO Montenegro International se danas obratilo Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zahtjevom sa hitnim pokretanjem postupka oduzimanja crnogorskog državljanstva Vesni Bratić, u skladu sa čl. 19 stav 2, čl. 24 tač. 8 i čl. 27 Zakona o o crnogorskom državljanstvu (“Sl. list CG”, br. 13/2008, 40/2010, 28/2011, 46/2011, 20/2014 – odluka US, 54/2016 i 73/2019), saoptili su iz te NVO.

Podsjećamo, prema pisanju medija, pomenuta Vesna Bratić je primljena u crnogorsko državljanstvo kao lice od posebnog naučnog interesa Crne Gore, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu (“Sl. list CG”, br. 13/2008, 40/2010, 28/2011, 46/2011, 20/2014 – odluka US, 54/2016 i 73/19), rješenjem broj: 03-UPI-211/12/2751 od 19.03.2012. godine. Ista se nalazi na sajtu Univerziteta Crne Gore – Filološki fakultet, pod šifrom 280152 sa titulom dr i zvanjem vanrednog profesora.

“Kao što znate, shodno Ustavu, Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava (Član 1), Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu (Član 7) i Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu (Član 8). Kako njeno javno djelovanje, protivno Ustavu i Krivičnom zakoniku Crne Gore, ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da pod hitno pokrene postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva po sili zakona (čl. 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu)”, navodi se u zahtjevu koji je NVO Montenegro International uputila ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću.

Čitaj još:   PREMIJERKA ANA Brnabić: Broj preminulih od korone danas veći nego juče kada je umrla 51 osoba... (foto i video)

Kako ističu predstavnici NVO Montenegri International sporni su stavovi Bratić o Crnogorcima. 

“Bratić se javno istakla da je “srpski nacionalista” i “žena četnik”, što je u supotnosti sa građanskim konceptom i antifaštističkim vrijednostima Crne Gore. Crnogorci su za nju “Novocrnogorci, Milogorci, Dukljani…” i nemaju istorijsko utemeljenje, nego su rezultat “etničkog inžinjeringa”!”, poručuju iz te NVO. 

Šovinističke, anticrnogorske i anticivilizacijske izjave Vesne Bratić povod su za protestne peticije istaknutih javnih i kulturnih radnika iz Crne Gore, ali i nebrojene komentare građana svih vjera i nacija, na društvenim mrežama u kojima iskazuju zaprepašćenje što je osoba takvih pogleda još uvijek vlasnik crnogorskog pasoša!? Ukazuju na brojne primjere da državljanstvo Crne Gore ni danas nemaju građani koje sa ovom državom povezuje iskrena ljubav, jasne porodične veze i porijeklo.

“Za razliku od njih, Vesna Bratić je za svoje nepoštovanje crnogorskog naroda i države koja je primila u svoje okrilje, nagrađena ne samo državljanstvom, nego i prilikom da svoje šovinističke, anticrnogorske stavove pretvara u državnu politiku, sa mjesta ministarke za obrazovanje, kulturu, nauku i sport!

Sada, kad su maske pale, poslanici i institucije pokazivaće u kavim je rukama Crna Gora. Jer, Zakon kaže (član 24) da punoljezni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako “njegovo ponašanje ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore”, prenesen je u obrazloženju zahtjeva dio teksta sa AnteneM pod nazivom “Vesna Bratić, osoba od posebnog značaja za nanošenje štete vitalnim interesima CG””, zaključuju iz NVO Montenegro International. 

Čitaj još:   FILIPOVIĆ: ODUZETI DRŽAVLJANSTVO BRATIĆKOJ I LEPOSAVIĆU

izvor. portalanalitika

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more