IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA: Na ahiret reselila HANUMA hadži NIMETA JAHIĆ, posljednja OSMANLIJKA posljednjeg BOSANSKOG KADIJE

Govorila je da je u porodici cijene, da nije muhtač ničemu i nikome te da ima Allaha dž. š. i meleke, tako da nikad nije sama…

Nimeta Jahić, supruga posljednjeg bosanskog kadije Bećira ef. Jahića, preminula je danas u Sarajevu u 99. godini.

Porijeklom je iz Turske, bila je kćerka osmanskog paše, rođena je u Prizrenu na Kosovu 6. oktobra 1922. godine. Bosanska je snaha, pa je govorila da BiH nosi u srcu.

Njen otac bio je paša osmanskog sultana Abdula Hamida II, tako da je govorila turski, albanski, bosanski i pomalo arapski. Živjela je sama, a u Begovu džamiju na sabah svako jutro išla je od  1957. godine. Govorila je da je u porodici cijene, da nije muhtač ničemu i nikome te da ima Allaha dž. š. i meleke, tako da nikad nije sama.

U braku s Bećir-efendijom živjela je tačno 44 godine, 17 dana i tri sata. Bez voljenog supruga, s kojim je imala četvero djece, živjela je 37 godina. Sedam puta je bila na hadžu, a prvi put sa suprugom davne 1969. godine.- Sa svojim kadijom živjela sam šerijatski. Nikad mu nisam rekla ni “uh”, a ni on meni. Poštovali smo jedno drugo. Udala sam se za njega mlada, 1937. godine, a do 25. godine rodila sam svu djecu koja su, hvala Allahu, na pravom putu. Poste, klanjaju, idu u džamiju – kazala je prije nekoliko godina za “Avaz” Jahić.

Njen otac , paša osmanskog sultana Abdulhamida II (İkinci Abdülhamit), završio je Vojnu akademiju u Turskoj i školovao se sa osnivačem Republike Turske Mustafom Kemal-pašom Ataturkom, kao i Mustafom Fevzi Çakmakom, turskim premijerom, prvim turskim ministrom odbrane i načelnikom Glavnog stožera Turske.

Čitaj još:   Aco ĐOKIĆ iz BIJELJINE opet prijeti: Sve ću vas IZREŠETATI, "dovodim 250 ljudi, koji će biti uz mene..." (foto, video)

Ponosna je na današnju poziciju Turske u svijetu i na njeno političko vodstvo.

– Vremena idu i mijenjaju se, ali ono što ima Turčin u sebi, to je jedan respekt i ponos. Kada je nedavno premijer Recep Tayyip Erdogan bio u Sarajevu, policija me je uvela u Narodno pozorište. On me je dočekao i poljubio u ruku. I njegova supruga Emine, kao i svi ministri. To je velika čast. Premijer Erdogan kad god dođe, najprije traži mene da me u ruku poljubi. Gdje god je nešto, ko god da dođe iz Njemačke, Austrije, Holandije, odmah mene traže. Nijedan Turčin neće doći i otići, a da se ne javi. Ja sam prije mjesec bila u Belgiji, imala sam jedan kongres gdje sam govorila pred hiljadu ljudi. I to je velika čast – govorila je tada nana Nimeta.

Čitaj još:   ŠOK TUŽILAŠTVA, KRIMINAL NEVIĐENIH RAZMJERA: "Nabavljeni respiratori nisu za intenzivnu njegu"... (foto)

izvor: agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more