IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA: Na ahiret reselila HANUMA hadži NIMETA JAHIĆ, posljednja OSMANLIJKA posljednjeg BOSANSKOG KADIJE

Govorila je da je u porodici cijene, da nije muhtač ničemu i nikome te da ima Allaha dž. š. i meleke, tako da nikad nije sama…

Nimeta Jahić, supruga posljednjeg bosanskog kadije Bećira ef. Jahića, preminula je danas u Sarajevu u 99. godini.

Porijeklom je iz Turske, bila je kćerka osmanskog paše, rođena je u Prizrenu na Kosovu 6. oktobra 1922. godine. Bosanska je snaha, pa je govorila da BiH nosi u srcu.

Njen otac bio je paša osmanskog sultana Abdula Hamida II, tako da je govorila turski, albanski, bosanski i pomalo arapski. Živjela je sama, a u Begovu džamiju na sabah svako jutro išla je od  1957. godine. Govorila je da je u porodici cijene, da nije muhtač ničemu i nikome te da ima Allaha dž. š. i meleke, tako da nikad nije sama.

U braku s Bećir-efendijom živjela je tačno 44 godine, 17 dana i tri sata. Bez voljenog supruga, s kojim je imala četvero djece, živjela je 37 godina. Sedam puta je bila na hadžu, a prvi put sa suprugom davne 1969. godine.- Sa svojim kadijom živjela sam šerijatski. Nikad mu nisam rekla ni “uh”, a ni on meni. Poštovali smo jedno drugo. Udala sam se za njega mlada, 1937. godine, a do 25. godine rodila sam svu djecu koja su, hvala Allahu, na pravom putu. Poste, klanjaju, idu u džamiju – kazala je prije nekoliko godina za “Avaz” Jahić.

Njen otac , paša osmanskog sultana Abdulhamida II (İkinci Abdülhamit), završio je Vojnu akademiju u Turskoj i školovao se sa osnivačem Republike Turske Mustafom Kemal-pašom Ataturkom, kao i Mustafom Fevzi Çakmakom, turskim premijerom, prvim turskim ministrom odbrane i načelnikom Glavnog stožera Turske.

Čitaj još:   UDRUŽENJE "PRAVDA ZA DAVIDA" NASTAVLJA BORBU: Traže prijem u OHR- u... (foto)

Ponosna je na današnju poziciju Turske u svijetu i na njeno političko vodstvo.

– Vremena idu i mijenjaju se, ali ono što ima Turčin u sebi, to je jedan respekt i ponos. Kada je nedavno premijer Recep Tayyip Erdogan bio u Sarajevu, policija me je uvela u Narodno pozorište. On me je dočekao i poljubio u ruku. I njegova supruga Emine, kao i svi ministri. To je velika čast. Premijer Erdogan kad god dođe, najprije traži mene da me u ruku poljubi. Gdje god je nešto, ko god da dođe iz Njemačke, Austrije, Holandije, odmah mene traže. Nijedan Turčin neće doći i otići, a da se ne javi. Ja sam prije mjesec bila u Belgiji, imala sam jedan kongres gdje sam govorila pred hiljadu ljudi. I to je velika čast – govorila je tada nana Nimeta.

Čitaj još:   PANIKA U BEOGRADU, VUČIĆEVI MEDIJI VRIŠTE: UNIŠTAVAJU REPUBLIKU SRPSKU"

izvor: agencije

KOSOVO ZAVIJENO U CRNO, PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI: Potresne riječi sina poginulog vozača…

Vijest o strašnoj saobraćajnoj nesreći koja se rano jutros dogodila Read more

PUCNJAVA U CENTRU NOVOG PAZARA, povrijeđen D.L.

U centru Novog Pazara večeras oko 23 sata  došlo je Read more

BEOGRAD: Mural osuđenog ratnog zločinca, grb Partizana i crvena boja… (foto)

Na mural osuđenog ratnog zločinca dodata poruka veličanja, grb Partizana Read more