IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA IZNAD SREBRENICE: NA BOLJI SVIJET PRESELILA SREBRENIČKA MAJKA KADA RAMIĆ

Tokom rata i genocida u Srebrenici, majci Kadi Ramić ubijena su četiri sina – Sabit, Dževad, Džemo i Mehmedalija. Više od 25 godina Kada je tugovala i živjela od uspomena na svoje sinove.

Srebrenica

Kada Ramić iz Sućeske umrla je noćas u svom rodnom mjestu nedaleko od Srebrenice. Tokom rata i genocida u Srebrenici, majci Kadi Ramić ubijena su četiri sina – Sabit, Dževad, Džemo i Mehmedalija.

Sabit je poginuo tokom rata, a Dževad, Džemo i Mehmedalija nisu uspjeli preći put smrti u julu 1995. godine. Identifikovani su i ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Kada Ramić se među prvim povratnicima vratila u Sućesku gdje je živjela sa kćerkom Redžijom i unucima. Njenoj kćerki Redžiji je ubijen suprug u genocidu, iza kojeg su ostala djeca Sedina, Sedin, Admir i Sabit, koji je dobio ime po jednom od ubijenih amidža.

Više od 25 godina Kada je tugovala i živjela od uspomena na svoje sinove. Kako je govorila, svaki dan je “gledala staze po kojima su se oni kao djeca igrali”.

Čitaj još:   POSJETA BIRALIŠTA Građani BiH biraju lokalnu vlast: 120 načelnika, 22 gradonačelnika i 3.142 vijećnika... (foto)

“Živim da se sjećam, oplakujem i uzdišem. Ne znam ni kako je insan živ nakon svega. Živi se jer se mora. Sabit je poginuo u toku rata, a Dževad, Džemo i Mehmedalija nikad nisu došli, iako sam se nadala da će makar jedan doći. Našli smo ih, i ukopani su njih trojica u Potočarima. Sanjam ih često, učim im Fatihu, Jasin. Nisam ja jedina koja je izgubila sinove, mnoge su majke izgubile sinove. Svakom je njegova bol najteža, svakog njegova rana najviše boli”, govorila je majka Kada Ramić.

Dženaza majci Kadi Ramić biće klanjana sutra, 5. decembra, nakon podne-namaza u mjesnom mezarju u Sućesci.

izvor: agencije

DRAGAN Bursać: Milanović vrijeđa MAJKE SREBRENICE- bruka i sramota traju dovijeka…

Predsjednik Hrvatske će nakon mandata pasti u zaborav, ali šteta, Read more

CRNOGORSKI REIS: “Volio bih da čujete ovo, CIJEPA DUŠU I SRECE…” (foto)

“Kakve potresne priče, cijepanje duše i srca, volio bih da Read more