IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRVENE CIPELE NA TRGU REPUBLIKE: SRMOTA I PORAZ SRBIJE, UBIJENE SU SAMO ZATO STO SU ŽENE…(foto)

Crvene cipele ponovo su ostavljene u centru Beograda dajući sve više to je i glasovi ženama koje niko nije čuo i vidio kad je trebalo…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, CRVENE CIPELE NA TRGU REPUBLIKE: SRMOTA I PORAZ SRBIJE, UBIJENE SU SAMO ZATO STO SU ŽENE… (foto)

Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) i ove godine su izašle na ulicu kako bi i obiležile 6. decembar, Dan borbe protiv femicida i skrenule pažnju a i na žene žrtve nasilja u Srbiji.

“Stop ubijanju žena” odjeknulo je s Trga republike, a crvene cipelice koje su postavile po pločniku ove godine dobile su i imena.

Crvene cipele simbolizuju žene koje su izgubile život, koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, u 2020. godini u Srbiji su od strane partnera ili drugog člana porodice ubijene najmanje 22 žene, a u još 5 slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

“Prema navodima medija, u četiri slučaja nasilje je već prijavljivano nadležnim institucijama. Sedam žena ubijeno je nožem, pet sjekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dvije žene ubijene na druge načine (polivanjem benzinom i paljenjem, i tupim predmetom). Tako i da je najmanje 30 osoba ostalo bez majke, od toga 11 su maloljetna i da su djeca”, napominju.

Osvrću se i na proteklu deceniju, tokom koje je u Srbiji ubijeno najmanje 330 žena. To je statistika zabilježena na osnovu medijskih izvještaja, pošto zvanične nema– ne zna se koliko slučajeva nije dospjelo u medije, a nema ni informacija o tome koliko žena je preminulo od posledica i dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

“Tražimo da se uspostavi javno dostupna državna statistika o broju ubistava žena (femicida) formira Nadzorno tjelo za njegovo praćenje. Zahtjevamo da državne institucije u svakom trenutku (a naročito ih u periodu vanrednog stanja i pandemije) dijeluju sa dužnom pažnjom, razmotre sve potencijalne rizike od mogućeg povećanja nasilja prvo u porodici i njegovog smrtnog ishoda, i učine sve da ženama koje i same preživljavaju nasilje pruže podršku i da ih zaštite, što je prvi korak u prevenciji femicida”, poručeno je na protestu...

Izvor nova s

Čitaj još:   "Sarajevo, grade moj"SPECİJALNO za Dodika na večeri kod Erdogana
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more