IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Oporavak i privilegije nekih, na Specijalnoj sesiji UN- a… (foto i video)

Bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, solidarnosti zemalja ali kao i odgovornog pojedinca nećemo uspjeti u borbi protiv najvećeg izazova u istoriji Ujedinjenih nacija, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN-a posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 06.12 .2020… 12: 59…MILO Đukanović: Oporavak i privilegije nekih, na Specijalnoj sesiji UN- a… (foto i video)

On je na Specijalnoj sesiji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA) posvećenoj odgovoru na pandemiju koronavirusa kovid-19 rekao da je učešće na toj sesiji “potvrda prihvatanja realnosti i priznanja da nijedno globalno pitanje ne možemo riješiti izolovanim akcijama”.

“Ignorisanje visokog stepena međuzavisnosti, naročito u slučajevima globalnih zdravstvenih prijetnji sa sobom nosi nesagledive opasnosti. Efikasan i inkluzivan multilateralizam neophodniji je nego ikad ranije. Zato raduje da svijest o tome raste i da napori u tom pravcu postaju vidljiviji i odlučniji”, istakao je Đukanović.

Problemi su, prema njegovim riječima, “ogromni, izazovi višestruki, a o konačnim posljedicama još  ne možemo govoriti”. 

“Pandemija je bacila na koljena svjetsku ekonomiju, svjetsku politiku, nauku i medicinu. Globalna ekonomija prolazi kroz najdublju recesiju poslije Drugog svjetskog rata. Ekonomske aktivnosti, putovanja, lanci snabdijevanja doživljavaju kolaps. Nacionalne vlade restriktivnim mjerama nastoje da obuzdaju širenje infekcije, dok istovremeno zavisno od ekonomske moći stimulativnim mjerama pokušavaju da pomognu i održe privrednu aktivnost. Najpogođeniji bivaju najranjiviji dijelovi društva, a prava i slobode naših građana su pod stalnim pritiskom”, kazao je Đukanović.

Više puta je, kako je rekao, ponovoljeno da “bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, globalnog liderstva, solidarnosti zemalja i odgovornog pojedinca nećemo uspjeti u borbi protiv onoga što je najveći izazov u istoriji Ujedinjenih nacija”.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Uvjeren sam u ispravnost i perspektivu DPS- a, ova politika mora POBIJEDITI... (foto)

“Zdravstvena i sa njom povezana ekonomska kriza mogu brzo dovesti do destabilizacije i nesigurnosti naročito u ranjivim društvima sa nedovoljno snažnim i izgrađenim demokratskim institucijama. Duboko vjerujem da je ovo prilika da ujedinimo snage ka boljem, pravičnijem, otpornijem i održivom post-kovid svijetu. Svijetu u kojem će realizacija Agende 2030 biti izvjesnija, a najviše vrijednosti demokratije, slobode i ljudskih prava prihvaćene i poštovane. Oporavak mora biti održiv i inkluzivan, a mi otporniji i pripremljeniji za neku sljedeću pandemiju. Prilika je za novi početak globalne saradnje i poziv za akciju”, naglasio je Đukanović.

Iako je pandemija, kako je kazao, dodatno usložila i onako kompleksan put ka ostvarenju Agende 2030 smatra da su “ciljevi održivog razvoja u ovom trenutku jedini relevantan i globalno prihvaćen putokaz za suočavanje sa nizom izazova, poput klimatskih promjena, porasta nejednakosti, očuvanja i zaštite biodiverziteta, ekonomske neizvjesnosti”.

“Mnogi će i danas govoriti o brojnim negativnim pojavama koje su bile naročito vidljive u prvim mjesecima izbijanja pandemije – zloupotreba informacija, globalno nadmetanje, nemogućnost nabavke osnovne zaštitne medicinske opreme, zatvaranje u nacionalne okvire i manjak solidarnosti. Ipak, ozbiljnost situacije zahtijeva našu prevashodnu usmjerenost na rješenje problema i promjenu pristupa. Djelotvorna koordinacija, ulaganja uz oslonac na nauku i tehnologiju, i pravovremena komunikaciju sa ciljem jačanja povjerenja, su od presudne važnosti. Prva potvrda da smo na dobrom putu biće stvaranje uslova za dostupnost i pravovremenu raspodjelu očekivane vakcine,” ističe Đukanović.

Čitaj još:   TUGA: OD KORONE PRESELILA NA AHIRET PROFESORICA VELMA PIJALOVIĆ TAHMAZ IZ SARAJEVA...

Post-kovid svijet trebalo bi, prema njegovim riječima, da predstavlja svijet bliže saradnje, više solidarnosti i jačeg saosjećanja.

“Kao što sam nedavno kazao na Pariskom mirovnom forumu, pandemija je pokazala da smo svi ranjivi, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože ili bogatstvo. Posljedice su porazne za sve. Učinimo maksimum da oporavak ne bude privilegija samo za neke od nas”, poručio je Đukanović.

izvor rtcg.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more