IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NENAD ČANAK: Promjena vlasti Crne Gore “Gura je u zemlje srpskog sveta” (foto)

Nenad Čanak izjavio je klerikalizacija Crne Gore “gura zemlju koja je vodila u evropskim integracijama, u položaj srednjovekovne zatucanosti”…

NOVI SAD: Region, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 06:12.2020…16.34… NENAD ČANAK: Promjena vlasti Crne Gore “Gura je u zemlje srpskog sveta” (foto)

 Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak je u intervju za jedan crnogorski portal “Vikend novine”, da “neće pomoći ni novoj vladi, ni crnogorskom društvu u celini, da se punim kapacitetom suoče s tim i nizom izazova koji su pred svima nama od medicinskih, političkih a ne isključujem ni vojne”.

Naveo je da je višedecenijska vlast DPS-a po prirodi stvari morala dovesti do toga da se pojave slučajevi zloupotreba, korupcije i nepotizma, ali da su sve te negativne pojave “marginalije naspram oštrog zaokreta od Evrope prema Rusiji, od sekularne prema teokratskoj državi i od nezavisnosti prema položaju priveska politike srpskog sveta”.

Komentarišući kohabitaciju, Čanak je rekao da je “mirna smena vlasti u Crnoj Gori vrhunac političke karijere Mila Djukanovića”.

“Time je pokazao potpunu iskrenost i privrženost idejama demokratije i smjenjivosti vlasti. I mislim da će on apsolutno biti podrška razvoju Crne Gore i u ekonomskom i u političkom smislu, odnosno da će podržati svaki pozitivan pomak ako ga ova vlada bude napravila. S druge strane, uveren sam da on neće dozvoliti sebi da ćuti pred klerikalizacijom crnogorskog društva i ugrožavanjem crnogorske nezavisnosti”, ocenio je Čanak.

Čitaj još:   Svaki peti žitelj Crne Gore digao kredit, ukupno dužni MILIJARDU EURA...

Lider LSV ocenio je da su od transparentnog izbornog procesa u Crnoj Gori, koji za regionalne uslove pokazao “impresivan nivo izgradjenosti demokratske svesti”, postale vidljive pukotine u grupacijama koje su osvojile većinu u Crnoj Gori, što je trebalo i očekivati, s obzirom na duboke političke razlike medju ideologijama stranaka koje su se fokusirale isključivo na uklanjanje DPS-a sa vlasti.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, lider LSV je rekao da će biti potrebno mnogo državničke mudrosti da se izadje s najpovoljnijim mogućim ishodom u vremenima u kojima je “spoljna politika uvek refleksija unutrašnje”.

Čanak medjutim smatra da “srbijanska politička elita, bez obzira u kojoj se stranci ili organizaciji nalazila, većinski ne može da odustane od paternalističkog odnosa prema svima koje oni doživljavaju kao Srbe, a sve s ciljem stvaranja nekog tipa državne zajednice u kojem bi se iz Beograda odlučivalo svuda o svim Srbima. Tu, naravno, mislim na Srbe u političkom, a ne etničkom smislu”, kazao je on.

Govoreći o Crnoj Gori, procenio je da bi “mogla da bude izložena ogromnim pritiscima da postane logistička baza za rusku flotu” ako medjunarodna kriza s Iranom postane veća i uvuče Rusiju, Tursku, Kinu i NATO.

Čitaj još:   Goca Tržan: NIKAD NE BI IŠLA POD NOŽ „UMREĆU DEBELA I GLADNA“... (foto)

izvor Vikend novine. me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more