IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ambasadori Crne Gore, koje će vratiti kući novi ministar Zdravka KRIVOKAPIĆA… (foto)

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović najavio je da će MVP povući više amabasadora, a o čemu će odluku donijeti već na nekoj od narednih sjednica Vlade, kako bi na njihova mjesta došle karijerne diplomate…

PODGORICA: Crna Gora, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 11. 12. 2020 …11: 51… Ambasadori Crne Gore, koje će vratiti kući novi ministar Zdravka KRIVOKAPIĆA… (foto)

Kako je izvjesno da se radi o političkoj odluci, na listi onih koji će biti odmah povučeni, najvjerovatnije će se naći ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević (nekdašnji politički direktor DPS), ambasador u BiH Obrad Mišo Stanišić (bivši poslanik DPS), ambsador u Hrvatskoj Boro Vučinić a koji je  (nekadašnji šef ANB).

Na listi onih koji će se gotovo izvjesno naći na listi ambasadora koji će biti opozvani biće i bivša ministarka nauke Sanja Vlahović a službuje u Italiji, bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt koji diplomatsku misiju obavlja u Poljskoj, ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoša, pa i bivši savjetnici premijera u prethodnoj vladi Aleksandar Eraković u  (Španija) i Vladimir Beratović (Velika Britanija).

Biće zanimljiv odnos i to novog ministra Radulovića prema bivšem kolegi iz nekadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, a kasnije savjetnika predsjednika Skupštine, Periši Kastratoviću, koji misiju obavlja u Turskoj. Takođe, biće interesantan i njegov odnos prema bivšem ministru vanjsih poslova Miodragu Vlahoviću koji je trenutno ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici.

Čitaj još:   SUPRUGA MARKA MILAČIĆA PRIVATIZOVALA VLADU: Smjenjuje kadar, odbija naloge a Krivokapić ćuti...

Opoziv će najvjerovatnije dobiti i ambador u Sloveniji  to je Vujica Lazović, funkcioner SD-a, a posebno  će interesantan biti odnos Radulovića a i prema nekadašnjem, ne tako davnom, direktno nadređenom ambasadoru Goranu Poleksiću koji službuje u Rumuniji.

Najvjerovatnije na “meti” ministru Raduloviću biće kao i nekadašnji predsjednik Pozitivne Crne Gore, je aktuelni ambasador u Kini Darko Pajović, čija je partija glasajući za tadašnju vladu pomogla učlanjenju Crne Gore u NATO-u. Da li će upravo “na krilima” tih zasluga Pajovića opoziva sačuvati ambasadori država članica Alijanse ili će i ministar Radulović zajedno sa nekadašnjim partijskim drugom ali istog je ovog ambasadora, Dritanom Abazovićem njegovo povlačenje morati da sve objašnjavaju u ambasadama SAD-a, Francuske, Njemačke, kao i Velike Britanije i dugih moćnih saveznika Crne Gore ostaje da se vidi.

Ono što je zasigurno jeste da trenutno u Ministarstvu vanjskih poslova da i nema toliko karijernih ambasadora, koliko ministar Radulović najavljuje pa ostaje da se vidi ko će se iz zvanja ministra savjetnika unaprijediti a sve to u ambasadora, koga će i hoće li partijska knjižica aktuelne vlasti “imenovati” na mjesto šefa predstavništava Crne Gore.

Shodno članu 63 Zakona o vanjskim poslovima iz 2017. godine, lica koji nijesu iz reda diplomata mogu činiti najviše 30 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava koje na predlog ministra vanjskih poslova utvrđuje Vlada, a ukazom na kraju postavlja Predsjednik Crne Gore. (Miraš Dušević)

Čitaj još:   Čim je teča ZDRAVKO uletio u Majbah, ZABORAVIO je na HRISTA i BESJEDU na gori...

Izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more