IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Može li JEFTINA DNEVNA POLITIKA, promijeniti u kamenu UKLESANU slavnu CRNOGORSKU ISTORIJU?

U Beranama novi povod za okupljanje. Spomenik generalu Žukovu. Ko je Žukov? General koji je branio Moskvu, Staljingrad i čuveni sovjetski komandant koji je vodio ofanzivu na Njemačku. Ima li kakve veze sa Beranama ili Crnom Gorom? Naravno da ne, ali je svakako lijepo imati spomenik velikom junaku, borcu protiv Njemačke i njihovih saveznika.

Ono što nama nije jasno je, znaju li Rusi đe su Žukova donijeli. Znaju li da su došli u grad iz kojeg su komunizam i petokraka davno proćerani. Jesu li svjesni da su nekadašnja ruska ideologija i sadašnja beranska ideologija na suprotnim stranama. Dok je ruski junak krvario za Staljingrad, srpski “junak” Pavle Đurišić, 1943-će, šalje izvještaj svojoj komandi da je ubio 8 hiljada starih, žena i đece, samo zato što su bili druge vjere.

Da je junak čiju su bistu Rusi poklonili, smrtni neprijatelj srpskom “junaku”, čiju bistu vlast u Beranama pokušava da podigne. Je li mjesto junaku pored zločinca? Pokušavaju li to Rusi da vrate posrbljene Crnogorce na pravu stranu istorije? Pomažu li to beranskoj vlasti da progleda i shvati da su četnici bili saveznici Njemcima u drugom ratu? Je li moguće da će ih prosvijetliti? Ili je sve ovo samo jeftino foliranje jednih i drugih, pa njihovi novi zajednički interesi mogu da zgaze istinu i principe?

Čitaj još:   ZLOČIN: Muž zaklao ženu, pa pokušao da se ubije, UPALI U DUGOVE...

Jedni bi da Crnu Goru izvuku iz NATO-a, a drugi da je utope u Srbiju. Tako će Rusi zaboraviti da beranska vlast veliča saradnike fašista, a beranska vlast će se praviti da ne vidi petokrake na Žukovom reveru. Ide li to baš tako? Može li jeftina dnevna politika, promijeniti u kamenu uklesanu slavnu rusku i crnogorsku istoriju?

Piše: Vukašin Perović

izvor: Opstina Berane

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more