IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DR. ĐIKIĆ NEMA DOBRE VIJESTI: Kada je moguće očekivati kraj pandemije koronavirusa… (foto i video)

Za kolektivni imunitet, navodi dr. Đikić, potrebno je da se do 70 odsto populacije vakciniše ili da je 50 odsto prebolovalo virus…

ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 13. 12. 2020 …22: 51… DR. ĐIKIĆ NEMA DOBRE VIJESTI: Kada je moguće očekivati kraj pandemije koronavirusa… (foto i video)

Vakcinacija je najbolji način uništavanja virusnih pandemija, tvrdi za Novu M Ivan Đikić, hrvatski molekularni biolog sa Univerziteta Gete u Frankfurt. Kako navodi, polovina sljedeće godine proći će nam u vakcinisanju, a 2022. bi trebalo da dočekamo bez korona virusa.

“Naučnici i ljekari ponovo spašavaju svijet. Super moći nemaju, ali i da su naoružani epruvetom, kojom i bore protiv strašnog neprijatelja, koronavirusa. Ako sve bude išlo po planu, već naredne godine da u ovo vrijeme život s maskama biće prošlost”, tvrdi Đikić.

Vakcinacija je najbolji način uništavanje virusnih pandemija.

“To smo pokazali u prošlosti, dokazali smo da možemo kontrolisati pa i ospice, dječiju paralizu, pa čak i sezonski grip, koji rješavamo do sad u najvećem broju slučajeva sa vakcinama. I ova vakcina je najbolja je i garancija da sledeće godine ovaj virus može nestati kompletno. A i da nestaće kompletno kada stvorimo globalni imunitet kolektivni”, tako pojašnjava on.

Za kolektivni imunitet, navodi Đikić, potrebno je da se 70 odsto populacije vakciniše ili da je 50 odsto prebolovalo virus.

“I na taj način virus se jednostavno neće moći prirodno širiti i na taj način virus urušava svoj život, on ne može živjeti bez ljudi. Virusi žive samo u ljudima, ako nema više ljudi na koje se mogu prenositi, virusna pandemija sama će nestati. Neće nestati sama od sebe, već će nestati našim uticajem”, kaže Đikić.

Čitaj još:   ANKARA: Potvrđen 18. slučaj zaraze korona virusom u Turskoj... (foto)

Evropa bi trebalo da odobri vakcinu protiv COVID-a 19 do kraja godine, kaže Đikić.

Rad na otkrivanju vakcine protiv pošasti 21. vijeka, kako navodi, je od krucijalnog značaja.

Ali se s tim nije žurilo, nego se radilo zajednički i sa ogromnim naporima i finansijskim investicijama, ne samo farma industrije, nego i država i to nam je omogućilo da sada imamo nekoliko vakcina, koje su, ili već odobrene ili smo danas u SAD, prošle sedmice u Britaniji…

“Već imamo vakcine koje se koriste, a imamo nekoliko koja su pred odobravanje i važno je znati da je odobravanje vrlo rigorozan proces, to se ne može odobriti tokom noći”, dodaje.

Glavni neprijatelj stvaranju kolektivnog imuniteta su, navodi Đikić, lažne vijesti.

“Moramo se fokusirati na tačne podatke. Sve ove lažne vijesti, sumnje da neko unosi u nas genetnske materijale, da vakcina ne djeluje, to je nešto što slušamo već godinama. Ali u isto vrijeme javnost zna da smo vjekovima ovdje zdravi zato što antibiotici, ljekovi i vakcine djeluju. A djeluju samo radi toga što vjerujemo u njih. Društveno povjerenje je nešto što je baza našeg društva i zato sam siguran da lažne vijesti neće pobijediti nauku ni u ovom slučaju”, kaže on.

Čitaj još:   BRISEL: Erdogan, na oprezu zbog koronavirusa... (foto)

Pandemiju, zaključuje sagovornik Nove M, bi trebalo i sve to i dalje da kontrolišemo, a u tome će se, kaže, uspjeti samo ako postoje i sve dobro pripremljene mjere koje se donose u pravo vrijeme, sa jedne strane i saradnju građana…

Izvor Nova M

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more