IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DŽENAZA UZ NAJVIŠE VOJNE POČASTI VOJSKE SAD, pukovniku američke vojske dr. ASAFU DURAKOVIĆU

Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu.

Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini. Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.

Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u BiH, što će biti u učinjeno u  tekiji na Mejtašu.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković navela je na svom Facebook profilu da je danas najviše vojne počasti američke vojske u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima. 

“Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini. Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan. Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini.Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna”, napisala je Turković. Napomenula je da je na dan dženaze poželio da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu. “Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet”, dodala je Turković.   

izvor: agencije

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 16. septembar 2023. godine
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more