IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN: “Crna Gora i NATO- dosadašnja iskustva, rezultati i izazovi”… (foto i video)

DRITAN Abazović učestvovao na 13. Regionalnom Evroatlantskom Kampu REACT koji se organizuje u Podgorici. On je održao predavanje na temu: “Crna Gora i NATO- dosadašnja iskustva, rezultati i izazovi”…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 21.12. 2020..18: 51 … DRITAN: “Crna Gora i NATO- dosadašnja iskustva, rezultati i izazovi”… (foto i video)

DRITAN Abazović je govorio o izazovima sa kojima se susrela Crna Gora u prethodnom periodu i značaju koji je za nju imalo učlanjanje prvo u NATO savezu. Abazović je istakao da je članstvo u NATO imalo višestruke benefite za Crnu Goru. ,,Prije svega, najveći benefit je taj što je u Crnoj Gori zavladao sistem sigurnosti, koji je, nakon prve demokratske smjene vlasti, omogućio da se Crnoj Gori ne desi scenario kakav se desio u Siriji ili Ukrajini”, naveo je Abazović. 

Potpredsjednik Vlade je kazao da je Crna Gora tranziciju uspjela da izvede na jedan miran i dostojanstven način, a da je za to članstvo u NATO, iako ne presudno, uticalo na svoj način. ,,Naše učlanjenje u NATO je bio motiv više da se sve odigra na miran način i da međunarodna javnost Crnu Goru percipira kao dio zapada”. 

Abazović je istakao da je Crna Gora, od zemlje koja nije emitovala sigurnost, nakon tri godine članstva u NATO savezu, ostvarila veliki demokratski iskorak, kao i da je došlo do povratka suvereniteta građanima. 

,,Nadam se da se politički monopoli u Crnoj Gori više neće dešavati, već da će građani na izborima slobodno birati različite političke opcije. Pozitivan rezultat toga je da će se ubuduće svako dobro zapitati da li je dobro ono što radi”, naveo je Abazović.

Čitaj još:   Vic dana Bolje piti rasol nego vodu…

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je još kazao da je prezadovoljan i pozitivno iznenađen činjenicom da je nova Vlada dobila međunarodnu podršku već nakon 12 ili 13 radnih dana.

,,Dobijanje međunarodne podrške je nešto najbolje što smo do sad postigli.Zaista je veliki uspjeh fizička posjeta premijera Briselu, ako imamo u vidu da se tamo u posljednje vrijeme praktikuju zajednički fizički sastanci. Time je poslata jaka i jasna poruka Vlade Crne Gore međunarodnoj zajednici, kao i političkim djelatnicima u Crnoj Gori”, saopštio je Abazović.

On je odgovarao na online postavljena pitanja građana koji su sve pratili putem Zoom aplikacije i društvenih mreža. Komentarišući prilike u Crnoj Gori, Abazović je naveo da ga od spoljnopolitičkih prilika mnogo više opterećuju one unutrašnje.

,,Stvaramo toksičnu atmosferu, koja može da ima i sve dalekosežne posljedice po Crnu Goru. Apelujem na političke djelatnike, institucije, medije i cjelokupnu javnost, da malo izokrenemo stvari i počnemo više da govorimo o realnim problemima koji nas muče. Građani Crne Gore zaslužuju da budu pomireni. Konačno moramo prestati da u svakom činu tražimo neprijateljstvo. Crna Gora mora da iskorači. Najbolji način je da u bližnjem svom ne vidimo neprijatelja, već prijatelja”, kazao je Abazović.

Odgovarajući na postavljeno pitanje u vezi sa Zakonom o porijeklu imovine, Abazović je istakao da taj zakon osnovni preduslov borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. On je istakao da je neophodno usvojiti ga što je prije moguće. 

Čitaj još:   Maja Beriša do skora savjetnica Dritana Abazovića: Koaliranjem sa DF- om izdali smo građanske principe... (foto)

,,Ne želim nikog konkretno da targetiram, zato ću reći da kontrola može da počne od mene, pa preko mojih kolega iz Vlade, a zatim neka stigne do predsjednika Crne Gore i drugih javnih djelatnika. Mislim da će mnogima biti neprijatno kada im kontrola pokuca na vrata”, danas zaključio je Abazović.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more