IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVA VERZIJA: Dodiku je ikonu predao Duško Vukotić, predsjednik veterana vojske RS-a i to 2018! (foto)

Ikona koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu porijeklom iz Donbasa u Ukrajini u Banju Luku je dospjela 2018. godine preko Rusije i Beograda, tvrdio bivši dozvaničnik organizacije koja okuplja nekadašnje pripadnike vojske bosanskih Srba Dragan Savić.

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, subota, 26.12…2020 20:11…NOVA VERZIJA: Dodiku je ikonu predao Duško Vukotić, predsjednik veterana vojske RS-a i to 2018! (foto)

Izjavi koju je na društveim mrežama u subotu objavio Nebojša Vukanović, zastupnik  Srpske demokratske stranke (SDS) Savić je kazao kako je spornu ikonu Dodiku 29. maja 2018. u Banjoj Luci predao Duško Vukotić, tada je i predsjednik organizacije veterana vojske RS.

“Vukotić je tu ikonu donio iz Donbasa preko Rusije i Beograda”, kazao je Savić dodajući kako mu nije poznato je li Vukotić za to imao ikakve propratne papire kakvi su uobičajeni u takvim okolnostima.

Dragan Savić je u organizaciji veterana vojske RS obavljao je tada dužnost predsjednika skupštine a Vukotić je kao predsjednik organizacije u Donbas 2018.god putovao kako bi tamo sudjelovao na sastanku nacionalističkog ufruženja  “Nasljednici pobjede” koje okuplja ruske veterane iz Drugog svjetskog rata i njihove potomke i sljedbenike.

Tamo su mu navodno predstavnici vlasti Luganska i Donjecka, ukrajinskih pokrajina koje su pod nadzorom proruskih pobunjenika, poklonili ikonu s likom svetog Nikole a on ju je potom odnio Dodiku koji je tada obavljao dužnost predsjednika RS.

Čitaj još:   URA: Građani će zbog Bečića i Mandića od utorka plaćati još skuplje gorivo

“Kakva porodična ikona, to je sve laž i prevara”, kazao Dragan Savić komentirajući navode iz Dodikovog ureda po kojima je ikona koju je Lavrov vratio zapravo vlasništvo neke porodice iz Banje Luke te da ju je ona posjedovala proteklih 15 godina.

Vukotić tokom dana nije ni potvrdio niti negirao da je on bio taj koji je Dodiku donio ikonu iz Donbasa kazavši tek kako ga “optužuju umobolnici”.

“Ono što svi znaju, pa i ja, jeste Interpol radi na ovom slučaju. Dakle najveća svjetska sigurnosna agencija! Neka ljudi rade svoj posao! Uvijek sam im dostupan kao i svim agencijama u državi u kojoj mnogi od nas žive među luđacima željnih medijske pozornosti”, kazao je Vukotić za portal “Dnevnog avaza”.

Ikona, koju je Lavrov kao neželjeni poklon odlučio vratiti, predata je ambasadoru BiH u Moskvi  ŽeljkouSamardžiju koji je  u petak  doputovao u Sarajevo bez suradnje s Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Samardžija ja ikonu predao izravno Dodikovim suradnicima.

Iz Dodikova ureda nakon toga su objavili kako je ikona pohranjena u sef.

Iz vambasade  Ukrajine za BiH odmah nakon toga zatražili su da se hitno razjasni kako je ikona uopće dospjela u BiH dok je ambasador Viktor Kirilič kazao kako je jedino logično vratiti ikonu Ukrajini jer je ona njezino vlasništvo.

Čitaj još:   ŽESTOK DUEL NA FACE TV- VUČIĆ: "Ne mogu da slušam da sam snajperom ubijao po Sarajevu, bio sam na Palama i..." (foto i video)

“Ako je prvi korak već poduzet nakon što je ikona vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi, da se vrati u Ukrajinu”, kazao je Kirilič.

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more