IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LOŠE, LOŠE SVE LOŠIJE PO DODIKA: Inzko je bio “tigar bez zuba”, a Smit donosi ozbiljne promjene… (foto)

“Oduzimanjem bonskih ovlasti, napravili od Valentina Inzka tigra bez zubi i krajnje je vrijeme da se shvati jedno da problemi s kojima je povezan nisu samo problemi već problemi institucije koju on predstavlja…”

SARAJEVO: BiH, vijesti, ponedeljak, 28.12.2020…20: 31… LOŠE, LOŠE SVE LOŠIJE PO DODIKA: Inzko je bio “tigar bez zuba”, a Smit donosi ozbiljne promjene… (foto)

Hoće li Christian Schmidt biti novi predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ni on sam ne želi potvrditi. O tome odlučuje njemačka diplomacija. Ono što je sigurno ukidanja Ureda visokog predstavnika neće biti i s dolaskom novog visokog predstavnika najavljuje se aktivnija uloga Europske unije u BiH.

Najdalje do kraja marta mjeseca, trebao bi biti imenovan novi visoki predstavnik u BiH, kaže u razgovoru za N1 Josip Juratović,  zastupnik SPD-a u njemačkom Budenstagu.

O tome već neko vrijeme traje diskusija i Valentin Inzko je s tim upoznat, dodaje. Najvjerovatnije će biti potvrđen, političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede Christian Schmidt koji bi ovaj put trebao imati političku podršku zvaničnog Brisela sa konkretnom agendom šta i kako dalje.

“Oduzimanjem bonskih ovlasti, napravili smo od Valentina Inzka tigra bez zubi i krajnje je vrijeme da se shvati jedno da problemi s kojima je bio povezan Valentin Inzko nisu samo problemi Inzka već problemi su i institucije koju on predstavlja. Da li eto sada vraćati bonske ovlasti u kojem obliku ili napraviti jasno agendu, to je manje važno od toga da sada postoji jaka politička volja da se stvari pokrenu”, dodaje Juratović.

Čitaj još:   PORUKA SA BOSFORA: Namirnice koje RAZARAJU NERVNI SISTEM nije čudno što ste pospani i nervozni... (foto i video)

I sam Valentin Inzko za pojedine austrijske medije potvrdio je da odlazi istaknuvši kako za budućnost BiH nije presudna promjena visokog predstavnika nego “promjena paradigme” nova i stabilna politika prema BiH na liniji Biden-Brisel-Berlin.

Zastupnik CDU ide čak i dalje tvrdi. Kako BiH naredne godine očekuju ozbiljne promjene Ustava, uspostava reprezentativne demokratije, koja bi riješila i hrvatsko pitanje ali i presude suda u Strazburu. No prioritet broj jedan je loše pravosuđe i korupcija.

Da nas očekuje burna godina, slaže se i Srećko Latal, urednik Balkanke istraživačke mreže.

Njemački diplomata Christian Schmidt iz Kršćansko-socijalne unije se i već neko vrijeme spominje se kao neformalni kandidat i za budućeg visokog predstavnika u BiH, ali i ta tema aktuelizirana posjetom same njemačke ambasadorice Predsjedništvu BiH od kojeg je navodno prvo se tražila podršku. Članovi Predsjedništva odbili su govoriti o ovom sastanku. Željeko Komšić podsjetio i za zamjenu viskog predstavnika potrebna saglasnost PIC-a, a to znači i Rusije koja se se zalaže za iste ukidanje institucije. Da li to znači da će se ući u trgovinu s Rusijom na štetu interesa s BiH, upitao se Komšić.

Navode pojedinih bh. medija kako se doista radi o dogovoru Njemačke i Rusije, odnosno da njemačka diplomacija sve namjerava završiti prije nego novoizabrani američki predsjednik uspostavi kontrolu nad kompletnom administracijom, Josip Juratović odbija kao neosnovane. Slično misli i Doris Pack, bivše europaralementarka uz opasku da bi Christian Schmidt mogao biti dobar izbor.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 6. april 2019. godine

Unatoč zahtjevima iz entieta RS, ono što je u cijeloj priči sigurno – Ured visokog predstavnika koji je nadležan za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma neće biti uskoro ukinut, sjedio na njegovom čelu Valentin Inzko ili neko drugi.

izvor agencije

Dnevni horoskop za 5. mart 2021. godine

Uspjeh za Ovna, Bik traži sigurnost, Blizanci u akciji, Rak Read more