IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUKA ANGELE Merkel: Dolazi 2021. godina nade… (foto)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da 2021. godina donosi veliku nadu i zahvaljuje građanima za “istorijski napor” u borbi protiv epidemije…

BERLIN: Svijet, vijesti, četvrtak,31.12.2020…11.34…PORUKA ANGELE Merkel: Dolazi 2021. godina nade… (foto)

„Ovi dani i sedmice– i tu nema šta da se uljepšava– teška su vremena za našu zemlju. I tako će ostati još duže vrijeme“, kaže kancelarka Angela Merkel u vjerovatno poslednjem novogodišnjem obraćanju građanima koje se tradicionalno emituje na javnom servisu posljednje večeri u 2020 godini, prenosi Dojče vele (DW).

Kancelarka dodaje da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osjećaju posljedice virusa gorak osjećaj kada „neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa“.

„Teorije zavjere nisu samo neistinite i opasne, one su cinične i surove prema ovim ljudima“, kaže Merkel u govoru čiji se tekst ranije dostavlja medijima.

Merkel kaže da je 2020. bila godina u kojoj su „mnogi prevazilazili sebe, a nisu to oglašavali na sva zvona“ – poput ljekara i medicinskih sestara u bolnicama i staračkim domovima ili vojnika koji pomažu u prevazilaženju pandemije, prodavaca, vozača, poštara, vaspitačica, nastavnika i policajaca…

Čitaj još:   Dejan Puzigać, "monah Sava" ponovo osuđen na 12 godina zatvora za ubistvo Tatona, francuskog navijača...

Početak vakcinacije je, kako kaže, nada na licima.

„To su lica prvih vakcinisanih, najstarijih i njihovih negovatelja i njegovateljica i medicinskog osoblja“, navodi Merkel i dodaje da će se vakcinisati kada dodje na red.

Kako je Merkel odavno najavila političku penziju posle izbora na jesen 2021, ovaj njen 16. novogodišnji govor je vjerovatno i posljednji.

„Nikada u posljednjih 15 godina nije nam svima zajedno ovako teško pala stara godina – a uprkos brizi i skepsi, nikada nismo sa toliko nade gledali u novu godinu“, poručuje njemačka kancelarka, navodi DW.

izvor agencije DW