IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUKE EU: Licemjerni ste, otvorite granice, pobrinite se za migrante… (foto)

Dok policija Hrvatske, dakle Evropske unije, migrante batina štiteći svoje granice, zvaničnici EU- a istovremeno izražavaju zabrinutost za njihova ljuska prava…

SARAJEVO: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 31.12.2020…19.54… OVE PORUKE EU: Licemjerni ste, otvorite granice, pobrinite se za migrante… (foto)

Predstavnici Evropske unije već godinama, a naročito posljednjih dana, jako su “zabrinuti” za migrante koji su na putu ka EU “zaglavili” u BiH. Tačnije na području Bihaća. 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da će situacija sa migrantima, koji su nakon što je IOM napustio kamp Lipa, boravili u veoma nehumanim uvjetima, biti veoma brzo riješena kroz provođenje zaključka sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

A zaključaj sjednice Vijeća ministara je da je lokaciju bivše fabrike Bira u Bihaću, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojom ranijom odlukom, od 11. marta 2019. godine, odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, te su izričito pozvali vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju Bira.

Ministarstvo naglašava da rade o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih mjeseci, dok prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak. Taj posao bi, kako navode, trebao bi biti završen do aprila. U cilju rješavanja trenutne situacije i do hitnog zbrinjavanja migranata koji borave na otvorenom, Ministarstvo a to je sigurnosti BiH sarađuje sa Oružanim snagama BiH potom Civilnom zaštitom FBiH, kao i sa međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Migranti su sada na otvorenom, što može samo pogoršati humanitarnu situaciju, izazvati dodatne patnje pa i ljudske žrtve. Stoga sve nadležne institucije i nivoi vlasti bez odgađanja i uvjetovanja trebaju poduzeti korake kako bi se spriječile navedene posljedice, stava su u Ministarstvu sigurnosti.

Čitaj još:   TITOVO PISMO JUGOSLOVENIMA: „IMALI STE JAČU UNIJU OD EVROPSKE, A SADA IDETE DA IH SLUŽITE...“

Zvaničnici Evropske unije su, pak, nezadovoljni, pa posljednjih dana, a intenzivno od jutros, na vrućoj liniji drže zvaničnike BiH.

Ylva Johansson, evropska komesarka za migracije i unutrašnje poslove, oglasila se povodom posljednjih dešavanja u kampu Bira. I to naredbodavnim tonom.

– U vezi sa očajničkom situacijom u kojoj se nalazi više 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snijegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa predsjedavajućim samog Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Složili i se kako je očito najbolje rješenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah – poručila je europska komesarka.

Licemjerno i bahato ponašanje zvaničnika EU-a te lažnu zabrinutost za živote i prava migranata cijeli svijet, pa i mi u BiH, smo odavno prepoznali. Tačnije, prepoznali su građani BiH. Oni su komesarki poručili da EU otvori granice. Migranti su u EU i krenuli, oni kod nas ne žele ostati…

– Najbolji način da se problem riješi je deportacija ilegalnih imigranata nazad odakle su došli ili da ih pustite u EU. Oni svakako ne žele ostati u BiH, očito je da ih ni EU ne želi – piše jedan korisnik Twittera evropskoj komesarki.

Čitaj još:   Dušan RAIČEVIĆ: Volio bih da me neko nauči, kako 112 popisivača da popiše 60 hiljada građana Opštine Bar... (foto) 

Drugi upozoravaju kako je ugrožena sigurnost lokalnog stanovništva i da BiH ne može biti prihvatilište za migrante koje EU ne želi.

Migranti žele u Evropu, a ne u Bosnu. Najbolje rješenje primiti ih i vidjeti šta ćete s njima. Odmah!

Izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more